4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:30
No menu items!

PSD se pregătește de congres extraordinar

spot_img

Pesediştii se pregătesc de un congres extraordinar după alegerile parlamentare din 9 decembrie. Potrivit unor surse politice, congresul ar putea avea loc cel mai probabil în luna ianuarie, în condiţiile în care, speră PSD, Victor Ponta va numi un nou guvern până la Crăciun, dacă USL va avea majoritate parlamentară după alegeri.

Victor Ponta, ales preşedinte al PSD pe 20 februarie 2012, a declarat în acea perioadă că următorul congres al partidului va avea loc după alegerile parlamentare din 2012, ”cu excepţia unei situaţii imprevizibile, dar totuşi improbabilă”, fără a preciza însă care ar fi aceasta. El a subliniat totodată că nu vor fi puse în joc funcţiile de conducere „decât după alegerile parlamentare din 2012, cel mai târziu în primele luni ale lui 2013”. La apropiatul congres PSD Victor Ponta şi-ar depune deci mandatul de preşedinte al partidului, urmând să fie reales sau… nu! Surse din PSD susţin că un contracandidat puternic pentru actualul premier, care se întrevede deja destul de clar la orizont, este secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. De altfel, presa a speculat, în ultima perioadă, că tot Liviu Dragnea ar putea fi cel care i-ar lua locul lui Ponta şi în funcţia de premier nominalizat din partea USL dar şi posibil agreat de preşedintele Traian Băsescu. Până la scenarii însă, cu certitudine la congresul PSD de după alegerile parlamentare uneperiştii lui Gabriel Oprea vor intra cu acte în regulă în partid, urmând să devină parlamentari PSD.

”Trădătorii de la UNPR”, aşa cum au fost calificaţi de-a lungul timpului de mai mulţi lideri ai PSD, au intrat acum în cursa electorală pe 18 locuri eligibile oferite de PSD, cu care a făcut alianţă în vara acesui an, urmând ca, dupã alegerile parlamentare, aceştia sã activeze din grupul PSD, după cum a declarat recent preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta. În acelaşi context, el a precizat că Uniunea Social Liberală are 456 de candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie, din care PSD are în jur de 240 de candidaţi. “Nu sunt surprize (n.r. în privinţa listei de candidaţi). Mai sunt în cinci sau şase judeţe câte un colegiu pe care trebuie sã-l mai discutãm, dar am primit împreunã cu domnul Liviu Dragnea mandat sã rezolvãm aceste ultime detalii. (…) 18 locuri pentru UNPR – 18 candidaţi pe locuri eligibile şi toţi urmând sã depunã la dosar solicitarea de a activa din prima zi a urmãtorului Parlament în grupul parlamentar al PSD”, a precizat preşedintele PSD. Cu alte cuvinte, înscrierea în PSD a grupării de la UNPR, majoritatea formată din foşti pesedişti, va avea loc tot la congresul extraordinar care se anunţă în iarna acestui an. Rămâne de văzut dacă ”Michi Şpagă”, Culiţă Tărâţă – care se ocupă acum şi de campania Elenei Udrea –  sau chiar Gabriel Oprea – un fost apropiat al preşedintelui Traian Băsescu – nu vor sparge PSD când se vor vedea ”cu sacii-n căruţă” cum spune o veche vorbă din bătrâni… (C.C.)

Articolul precedentVaci strivite pe DN7
Articolul următorAici, Radio Europa liberă!