1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:21
No menu items!

PSD redeschide piețele închise de Guvern. USR critică dur măsurile anti-COVID, nejustificate

spot_img

Amendamentul depus de PSD în Parlament, astfel încât piețele aflate în spații închise, a căror funcționare a fost suspendată temporar de Guvern ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să își poată relua activitatea în orice spații. Amendamentul a trecut de Comisia de Buget și Comisia de Agricultură.

Legea la care s-a depus amendamentul va intra la vot final marti, in plenul Camerei Deputatilor, for decizional. Ar exista o majoritate PSD – Pro Romania – UDMR pentru adoptarea legii, spun surse din PSD.

„Pe durata starii de alerta, pietele agroalimentare in spatii inchise, targurile, balciurile, pietele mixte si volante, talciocurile, isi vor putea continua activitatea, cu respectarea restrictiilor referitoare la distantarea sociala si a masurilor de protectie sanitara”, este amendamentul depus de liderul PSD Marcel Ciolacu si senatorul PSD Daniel Zamfir.

Marcel Ciolacu a scris pe Facebook: „Orban se luptă să scoată afară din piețe producătorii români. #PSD nu poate tolera acest atac mizerabil asupra românilor care își câștigă cinstit pâinea din munca pământului. Românii au dreptul să pună pe masă produse românești. Vom vota mâine în plenul Camerei Deputaților amendamentul prin care piețele să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară”.

În cadrul unei conferințe de presă în care USR-PLUS a prezentat viziunea asupra măsurilor adoptate de Guvern, Vlad Voiculescu, susține că închiderea piețelor și a școlilor nu au fundamentare științifică. De asemenea, Vlad Voiculescu îi acuză pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban că sunt mai preocupați de rezultatul alegerilor parlamentare decât de adoptarea unor măsuri corecte în vederea gestionării pandemiei de Covid-19.

Unele măsuri nu au fundamentare științifică. S-a vorbit despre închiderea piețelor, o măsură care nu are fundamentare științifică. S-a vorbit despre închiderea școlilor și știm că suntem singura țară care a închis școlile cu totul. Foarte multe țări au optat pentru închiderea școlilor doar pentru cei care depășesc clasa a v-a. Există mai multe studii care ne arată că nivelul de transmitere în școli, mai ales la copii până în 14 ani este minimă. Da, sistemul sanitar este la limită, dar trebuiau luate măsuri pentru a nu ajunge aici. Nu înțeleg de ce s-a luat această măsură de închidere a școlilor fără a fi dezbătută în spațiul public așa cum se cuvine.

Alte măsuri precum închiderea parcurilor noaptea recunosc că nu le înțeleg. Suntem în prag de iarnă și nu mi s-a părut că ar fi pline parcurile pe timpul nopții.

Avem un soft loockdown și avem niște autorități care sunt mai preocupate de rezultatul alegerilor din 6 decembrie decât de orice altceva. Avem, de asemenea, spitale nepregătite, avem spitale unde s-a terminat oxigenul, spitale unde pacienții au nevoie de oxigen și nu mai există. Avem spitale modulare care nu sunt încălzite și construite în așa fel încât nu vor putea fi încălzite. Avem o oportunitate ca peste câteva luni să avem un vaccin împotriva Covid-19. Vaccinarea populației se dovedește o provocare foarte mare pentru autoritățile din România. În acest moment cu toții căutăm vaccinul anti-gripal, dar nu se găsește. În perioada următoare o simplă gripă va fi greu de diferențiat de Covid-19. Autoritățile trebuie să se pregătească pentru vaccinul care va veni anul viitor și nu este o treabă simplă să pregătești o țară pentru vaccinare.”, a spus Vlad Voiculescu.