8.2 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 14:24
No menu items!

PSD, PNL și UDMR reiau negocierile la ora 13.00. Pe ce puncte nu s-au înțeles încă

spot_img

Liberalii, social-democraţii şi reprezentanţii UDMR reiau, luni, de la ora 13.00, discuţiile pe domeniile din programul de guvernare unde nu s-a ajuns încă la un acord. Principalele diferenţe de opinie sunt legate de domeniul justiţiei, în privinţa desfiinţării SIIJ, precum şi în domeniul muncii, unde s-a stabilit, de principiu, că vor exista unele majorări de venituri, însă nu s-a stabilit clar cu cât vor creşte pensiilor, salariile şi alocaţiile.

Astfel, propunerile PSD de majorare a pensiilor cu 11% şi a alocaţiilor conform legii în vigoare ar avea un impact bugetar de peste 40 de miliarde de lei. 

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu afirma că s-a agreat că vor creşte şi pensiile, şi alocaţiile, şi investiţiile. “Trebuie să calculăm impactul. La pensii, am discutat de o creştere de 7 la sută, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite”, spunea Florin Cîţu, duminică, la finalul negocierilor cu social-democraţii.

O altă problemă o constituie desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), susţinută de PNL, dar neagreată de PSD. 

PNL şi PSD nu se înţeleg nici în privinţa majorărilor de taxe. Liberalii spun că vor să păstreze cota unică de impozitare, în timp ce PSD vrea o impozitare progresivă şi introducerea taxei pe avere. 

Conducerea PSD s-a reunit deja în şedinţă, pentru a analiza evoluţia negocierilor.

Pe de altă parte, Florin Cîțu a precizat, luni, că nu a convocat încă nicio întâlnire a forului de conducere al PNL. “Important este să avem un guvern cât mai curând. Când avem o soluție în coaliție pentru guvern, mergem la președinte.”, a mai spus Cîțu. 

Raluca Dan