3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 5:50
No menu items!

PSD începe negocierile cu PNL. Grindeanu: “Cîţu nu poate fi premier într-un Guvern ce are în componenţă PSD”

spot_img

Conducerea Partidului Social-Democrat a votat luni, în unanimitate, să înceapă negocierile pentru formarea unui Guvern alături de PNL şi UDMR, susţinut de minorităţi, însă nu cu Florin Cîţu în funcţia de premier.

Sorin Grindeanu a anunţat că PSD va avea patru echipe de negociere, inclusiv o echipă de negociere pentru revizuirea Constituției.

„PSD va începe negocierile cu PNL, UDMR, minorități. Vor fi 4 echipe de negociere, dintre care o echipă care va lucra pe program de guvernare, coordonată de mine și una pentru revizuirea Constituției, coordonată de Robert Cazanciuc. Consiliul Politic Național și-a dat acordul pentru că suntem deschiși să negociem pentru a urgenta rezolvarea problemelor românilor. Nu a fost absolut nicio discuție despre funcțiile politice”, a transmis Grindeanu, menționând că toate discuţiile din cadrul Consiliului Politic Naţional s-au concentrat pe măsurile de guvernare propuse de PSD.

Liderul PSD a anunțat și măsurile cerute de PSD pentru a intra la guvernare, printre care testarea extinsă și vaccinarea, aducerea în prima linie a specialiștilor în sănătate, plafonarea prețurilor la energie, compensarea facturilor, asigurarea posibilității cursurilor în regim fizic, ceea ce înseamnă testare, descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea școlilor – la nivel Consiliului de Administrație ale Școlilor, indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11% și creșterea salariului minim în două trepte de anul viitor.

Grindeanu a spus că măsurile fiscale propuse de PSD ”se susțin bugetar”.

Prim-vicepreședintele PSD a subliniat însă faptul că Florin Cîțu nu poate fi premier într-un guvern care în componență PSD.

„Serios? Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat. Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern în care are în componență PSD. Noi am sancționat deja capacitatea d-lui Cîțu de a conduce un guvern. PSD consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită”, a spus Sorin Grindeanu.

Decizia a fost luată în Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat care s-a reunit luni, de la ora 11.00. 

PNL are o ședință a Biroului Politic Național la ora 19.00, la care este așteptată o decizie privitoare la realizarea unei coaliții guvernamentale fie cu PSD, fie cu USR.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a precizat că partidul va avea propria propunere de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis și a precizat că Ministerul Finanțelor “este crucial” pentru liberali.

                                                                                                                Adina Silav