-5.6 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 9:50
No menu items!

PSD a găsit voturi pentru demiterea guvernului Orban (Surse)

spot_img

Social-democrații au ajuns la un acord de principiu cu parlamentarii Pro Romania (centru-stânga), ALDE (liberali) și PPU-sl (umaniști) să răstoarne Guvernul Ludovic Orban II prin moțiune de cenzură până la alegerile din 27 septembrie, scrie stiripesurse.ro.

În Camera Deputaților sunt 160 de parlamentari PSD, Pro România, ALDE și PPU-sl care ar pune umărul la debarcarea Guvernului, în timp ce în Senat, PSD, ALDE și Pro România au 77 de parlamentari, conform surselor politice.

Calculele politice arată că în Camera Deputaților și Senat, un număr de 237 de parlamentari ar vota, de principiu, moțiunea de cenzură. Este nevoie de minim 233 de voturi pentru adoptare, ceea ce atrage demiterea Guvernului.

CCR a decis însă că Parlamentul nu poate cenzura instituirea stării de alertă și că atributul revine Guvernului, ceea ce oferă liberalilor ocazia să prelungească starea de alertă și să să-i împiedice, astfel, pe parlamentari să voteze o moțiune de cenzură.

O altă problemă este că după o eventuală demitere a Guvernului se intră într-o zonă gri. Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să meargă tot pe o propunere de premier din zona liberalilor și social-democrații nu vor mai accepta să instaleze un nou cabinet PNL. Până la o soluție, rămâne interimar guvernul demis.