38.8 C
București
joi, 18 iulie 2024 - 15:23
No menu items!

PSD şi PNL vor comisie de anchetă privind abuzurile în cercetările de la referendum

spot_img

34 de senatori ai PSD şi 22 ai PNL  cer Biroului Permanent al Senatului  înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind abuzurile semnalate  în cercetările desfășurate de organele statului  în cazul votului de la referendumul de demitere al  președintelui Băsescu.  Potrivit senatorilor,  există un număr îngrijorător de sesizări din partea cetățenilor referitoare la posibile abuzuri săvârșite de procurori, ulterior desfășurării referendumului. Ei susţin că într-o serie de localități, cetățenii spun că au fost agresați de către procurori, scoși din biserică, puși să jure cu mâna pe Biblie.
Potrivit solicitării grupurilor PSD şi PNL din Senat, o astfel de conduită din partea autorităților statului este inadmisibilă și, cu atât mai periculoasă, cu cât pune la îndoială însuși stautul de stat de drept al României, iar dacă aceste fapte reprobabile există și sunt veridice, ele nu pot rămâne fără urmări, deoarece precedentul unui comportament în afara legii al organelor statului ar destabiliza instituțiile acestorași ar răsturna firescul ordinii de drept, în care cetățenii trebuie respectați și sunt liberi să își exprime fără frică de constrângere voința și opiniile politice, indiferent de culoarea acestora.

Comisia de anchetă ce se propune a fi înființată nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci își propune să verifice sesizările cetățenilor și autenticitatea lor, să ia în considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor și să facă lumină în această chestiune prin audierea a cât mai multor votanți nemulțumiți de modul în care au fost făcute cercetările de către poliție, DNA și Parchetul de pe lângă ÎCCJ, scriu senatorii în document. Comisia ar urma să fie formată din 11 membri și va avea un președinte, vicepreședinte și secretar. Constatările, concluziile și propunerile comisiei vor face obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent până la data de 15 noiembrie 2012”, se mai arată în Proiectul de Hotărâre semnat de senatorii USL. (A.M)