Provocarea supremă și partidul pendul din Parlament

  • Sorin Roșca Stănescu

A mai rămas circa o oră și vom afla. Cade sau nu cade Guvernul Orban? Cade și nu cade, chiar în eventualitatea în care moțiunea de cenzură PSD întrunește numărul necesar de voturi. Ludovic Orban ne-a dat cheia. Rămâne la butoane cu dispozitivul intact.  Aceasta este de altfel și provocarea supremă. Jucată pe mâna lui Klaus Iohannis.

Sunt puțini cei care înțeleg că în Parlamentul României, în mod neoficial, pervers, ilegal, dar extrem de eficient, acționeză un partid pendulă. Este partidul dronelor. Partidul acoperiților. Un partid care nu poate primi niciodată o denumire oficială. Cu membri disimulați în celelalte partide parlamentare. Și care, în momente cheie, votează nu după cum îi taie pe ei capul, nu după cum au hotărât partidele constituționale sau grupurile parlamentare. Acestor deputați și senatori pur și simplu le întoarce cineva cheia. Primesc  o comandă. Pe care o execută. Întocmai și la timp. Ca în Armată. Ei reprezintă de fapt o mică armată. Aflată permanent într-un război asimetric. Și sunt activați de câte ori e necesar. Acest partid al dronelor decide chiar acum, în funcție de comanda pe care a primit-o, dacă Guvernul Orban 1 cade.

Dacă Guvernul Orban cade, el tot nu cade. Ne-a spus-o cât se poate de explicit marți seara, târziu, tot Ludovic Orban. Acest Guvern va funcționa până când – și cine știe cât durează – un alt Guvern va fi instalat la Palatul Victoria. Dar surpriza este de-a dreptul bulversantă. Un alt Guvern va fi identic cu Guvernul Orban 1. Până la liftieră. Asta ne-a comunicat președintele PNL. Deci, dacă Guvernul cade acum, la moțiune, adică peste nicio oră, Klaus Iohannis va desemna un nou premier tot în persoana lui Ludovic Orban. Iar acesta va veni cu fix celași Guvern în fața Parlamentului. Și ce vor face cei care l-au vrut dus? Logic, nu-l vor investi. Și încă o dată se va întâmpla la fel. Pentru a se ajunge la anticipate. Sau doar pentru a funcționa în continuare șantajul. Iar cei care votează peste câteva minute moțiunea de cenzură ce vor face? Vor vota pe dos în fața aceleiași provocări peste câteva zile? Această situație absolut nouă din istoria României este evident opera lui Klaus Iohannis. Pentru că el deține la urma urmelor cheia.

Voi reveni după vot, pentru a completa această analiză.  Peste o oră.

NICIUN COMENTARIU