15.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 10:35
No menu items!

Protestul profesorilor a început în Piața Victoriei : „Îi transmitem și lui Iohannis că rezistăm”

spot_img

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a ajuns vineri în fața Guvernului, unde 20.000 de cadre didactice sunt așteptate să participe la protestul care începe în Piața Victoriei. „Am hotărât să spunem ‘Stop!’ şi să le transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm”, a spus liderul sindical înaintea negocierilor cu premierul Nicolae Ciucă, programate pentru ora 12.00.

„După aproape trei săptămâni de grevă, revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani… Am hotărât să spunem ‘Stop!’ şi să le transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă – n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ. Și nu la timpul viitor, ci acum”, a spus Nistor, la Digi 24.

Despre tipul de act normativ care ar mulţumi profesorii pentru a reveni la catedră, liderul sindical a spus răspicat: „ordonanţă de urgenţă”. „Grila de salarizare o au, ştiu care este reperul şi ea poate fi aplicată în regim de maximă urgenţă. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară şi să-şi reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educaţia este importantă, este mai presus de orice”, a adăugat Marius Nistor.

El a explicat ce vor cere liderii sindicali la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului.

Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite: aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ. În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar, chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre. Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm„, a mai spus Marius Nistor, care a precizat că, la ora actuală, peste 70% din corpul profesoral se află în grevă.

„Aceste demersuri, dacă vor fi duse la bun sfârşit – şi noi ne dorim acest lucru – şcoala românească va arăta cu totul şi cu totul altfel”, a adăugat Nistor.

Liderul sindical a conchis că nu există nicio şansă ca greva să se încheie vineri şi că „totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul şi, bineînţeles, de ceea ce hotărăsc colegii noştri”.

„Încă o dată: vremea compromisurilor a trecut. Nu putem negocia soarta colegilor din cancelarii, nu putem negocia viitorul învăţământului românesc în fiecare zi. Nu e loc de negociere”, a transmis preşedintele „Spiru Haret”. Întrebat dacă este posibil ca acest an şcolar să fie „îngheţat”, sindicalistul a susţinut: „Nu mă gândesc la aşa ceva în acest moment”.

Sindicatele din Educaţie aşteaptă 20.000 de persoane la protestele organizate vineri la Bucureşti, în intervalul orar 11:00 – 16:00.

Sindicaliştii se întâlnesc în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, pentru ca la 12:30 să plece în marş pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu (Palatul Cotroceni). 

Greva generală din educaţie a fost declanşată pe 22 mai 2023.

Amalia Capră