16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:24

Protestul oierilor la Parlament. Incidente între jandarmi şi ciobani

spot_img

Peste 4.000 de oieri protestează în faţa Palatului Parlamentului, mai mulţi dintre ei forţând poarta pentru a intra în curte, o delegaţie a acestora participând la discuţii la Comisia de agricultură.

În Parcul Izvor, în faa Parlamentului, s-au strâns, la ora 9, câteva zeci de ciobani, dar numărul lor a crescut considerabil în orele următoare. În jurul orei 14, peste 4.000 de oieri protestau, îmbrăcaţi în cojoace tradiţionale, cu clopote şi talăngi.

Oierii se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic. La un moment dat, o parte a manifestanţilor a forţat porţile Palatului Parlamentului, dar ciobanii au avut ciocniri cu jandarmii. Oamenii legii au încercat să îi oprească să intre în curte, unul dintre fiind rănit şi dus la spital. În busculadă, potrivit Jandarmeriei, unui subofiţer i-a fost rupt un deget, după ce a folosit un spray lacrimogen.

Traficul rutier a fost restricţionat în perimetrul bulevardul Libertăţii – Piaţa Naţiunile Unite – Parc Izvor – bulevardul Tudor Vladimirescu – Calea 13 Septembrie, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care urmează să să se întrunească pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Potrivit Legii vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea a fost modificată în vara acestui an, dar nu şi articolul referitor la câinii care care însoţesc turmele sau cirezile. Legea vine acum şi cu amenzi de până la 1.500 de lei, pentru încălcarea prevederilor referitoare la numărul de câini pe care îi pot deţine crescătorii de oi.