14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 20:03

Protestul bicicliștilor în Capitală: “Și pe noi ne așteaptă cineva acasă!”

spot_img

Bicicliştii din Bucureşti participă, duminică, în Piaţa Universităţii, la protestul „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”.

Manifestanţii vor să să atragă atenţia şoferilor şi autorităţilor despre existenţa lor în trafic.

Protestul are loc în Piaţa Universităţii. Participanţii și-au așezat bicicletele la marginea trotuarului,una în spatele celeilalte, de la Universitate spre Piaţa Romană.

Organizatorii protestului spun că au depus la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române

mai multe propuneri de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002), între care:

eliminarea interzicerii mersului cu bicicleta pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani

permiterea utilizării bicicletei pe trotuar, până la vârsta de 8 ani,

scăderea amenzilor în cazul bicicliştilor, deoarece, spun organizatorii, în prezent, lipsa soneriei la bicicletă este sancţionată cu sume cuprinse între 870 şi 1.160 lei, mai mult decât multe dintre abaterile făcute la volanul unei maşini.

„Din păcate, agresivitatea din traficul rutier este tot mai evidentă, iar autorităţile poartă partea lor de vină. De exemplu, dacă autorităţile locale ar fi direcţionat măcar 1% din fondurile alocate infrastructurii dedicate maşinilor către proiecte de realizare de rute pentru biciclete, dezvoltarea infrastructurii din Bucureşti ar fi putut fi deja comparabilă cu cea din alte oraşe europene. Nici în privinţa legislaţiei lucrurile nu stau mai bine. Cu toate recomandările făcute de-a lungul anilor de experţii în mobilitate, Codul Rutier nu conţine suficiente măsuri pentru a descuraja agresivitatea din trafic şi pentru a proteja categoriile de participanţi la trafic vulnerabili”, spun organizatorii protestului.