10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 12:55
No menu items!

Protestele din România în presa internațională

spot_img

Protestele care au avut loc marți seara în Capitală și în mai multe orașe mari din țară au ajuns rapid în presa internaţională. Toate marile agenții de presă și publicațiile occidentale au descris desfăşurarea manifestaţiei din București, dar şi cauzele care au dus la această mişcare de stradă.

„Mulţi români percep Guvernul ca fiind corupt, iar incendiul de vineri nu a făcut decât să pună paie pe foc”, notează Associated Press. AP a analizat cauzele care au dus la atmosfera tensionată din capitala României: furia împotriva Guvernului crescuse deja de ceva timp în România, guvern pe care mulţi îl percep ca fiind corupt, iar incendiul de vineri nu a făcut decât să pună paie pe foc.

Reuters a descris în detaliu starea de revoltă care domină protestele din Bucureşti. Înfuriaţi din cauza unuia dintre cele mai mari dezastre ale ţării din ultimele decenii şi de modul în care autorităţile acordă licenţele şi inspectează localurile publice, protestatarii au purtat bannere cu inscripţii precum “Corupţia ucide” şi au strigat “Ucigaşii”. Pe de altă parte, agenţia remarcă şi spiritul de solidaritate de care au dat dovadă românii, care au stat la cozi uriaşe ca să doneze sânge.

“După durere, a venit furia. În jur de 20.000 de români au mărşăluit prin Bucureşti şi au cerut demisia Guvernului, ca urmare a celui mai mare dezastru care a afectat ţara în zeci de ani”. Aşa a început postul britanic BBC relatarea protestului de noaptea trecută din Capitală. Jurnaliştii britanici au spus că oamenii au ieşit în stradă, din cauză că nu mai suportă corupţia din administraţie. Demonstranţii, au arătat cei de la BBC, cred că din cauza modului fraudulos în care s-au realizat inspecţiile a fost posibilă tragedia din Colectiv.

Agenţia France Press scrie că mişcarea de protest, organizată pe reţelele de socializare, a devenit un uriaş strigăt de contestare a Guvernului. “Ponta, demisia!”, “Oprea, demisia!”, “Asasinii!”, au strigat manifestanţii adunaţi în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Unii fluturau steagul găurit al României, simbol al revoluţiei împotriva regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu, din urmă cu 25 de ani.