15.3 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 3:14
No menu items!

PROTESTELE DIN 10 AUGUST. Procurorii militari, cercetați de Inspecția Judiciară. Raportul va ajunge pe masa Secției pentru procurori, condusă de generalul Codruț Olaru

spot_img

Procurorii militari Bogdan Ciprian Pîrlog și Codruț Mihalache, dar și șeful Secției Parchetelor Militare, generalul de brigadă Gheorghe Coșneanu, sunt cercetați de Inspecția Judiciară pentru că au încălcat ordinele și procedurile interne în legătură cu ancheta în dosarul protestelor din 10 august, transmite Antena 3. 

La finalul cercetării, raportul Inspecției Judiciare va ajunge, însă, pe masa Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), condusă de Codruț Olaru, general de brigadă cu o stea, și el fost procuror militar, în cadrul Secției Parchetelor Militare. Se va abține oare Codruț Olaru de la luarea unei decizii în cadrul CSM, având în vedere că o eventuală sancțiune cerută de inspectorii judiciari îi vizează pe foștii săi colegi?

De altfel, procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog așteaptă o decizie a Secției pentru procurori a CSM, într-o altă cauză, în care Inspecția Judiciară a cerut sancționarea acestuia pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. În această cauză Secția pentru procurori a Consiliului a fost sesizată de IJ cu mai bine de o lună în urmă, adică pe 27 august. 

În cazul protestelor din 10 august, inspectorii judiciari au ajuns la concluzia că trebuie să facă cercetări și în ceea ce îi privește pe Gheorghe Coșneanu, șeful secției militare, dar și pe procurorul militar Codruț Mihalache. Aceștia au delegat și desemnat în dosarul violențelor tot procurori de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, încălcând astfel un ordin al procurorului general. Acel ordin ar fi fost revocat de Augustin Lazăr, însă după delegarea procurorilor militari, arată reprezentanții IJ, citați de Antena 3

De asemenea, Bogdan Pîrlog, spun inspectorii judiciari, a ajuns în Piața Victoriei după ce a fost chemat de un șef de serviciu din cadrul Jandarmeriei, a ajuns după-amiază și a stat în curtea Guvernului până la ora 4 dimineața. În timp ce era acolo le-ar fi dat recomandări jandarmilor, iar la momentul respectiv nu a prezentat nicio intenție de a se sesiza sau a deschide un dosar privind protestul, însă apoi a mers la Parchet unde s-a sesizat din oficiu. 
 
Procedurile ar fi fost încălcate, spun inspectorii judiciari, pentru că Bogdan Pîrlog nu și-a informat superiorii, nici privind prezența în piață, nici sesizarea din oficiu. Mai mult, Pîrlog și-ar fi mințit superiorul, pe procurorul militar Ionel Corbu, atunci când a fost chestionat în privința prezenței în Piață, asigurându-l pe acesta că s-a autosesizat în urma relatărilor din presă. 
 
R.D.