16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 15:50

Proteste violente la Paris pe tema schimbărilor climatice / VIDEO

spot_img

Mii de oameni – 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor – au format duminică, în pofida interdicţiei de a manifesta, un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa “starea de urgenţă climatică”. Protestele au loc cu doar o zi înaintea deschiderii Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21).

De-a lungul bulevardului Voltaire, între Oberkampf şi Nation, activişti se ţineau de mână, iar unii săreau şi strigau “Mai cald decât clima“, relatează “Le Parisien”. Potrivit cotidianului francez, manifestanţi purtau, de asemenea, pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Ei sunt mari doar dacă stăm noi în genunchi” sau “Ei exploatează, ei poluează, ei profită! Urgenţa este socială şi climatică”.

Incidente au avut loc între o parte dintre protestatari și forțele de ordine.

Coaliţia Climat 21, din care fac parte 130 de organizaţii, a fost nevoită să renunţe la un marş pe străzile Parisului, din cauza interdicţiei manifestaţiilor, impusă în cadrul stării de urgenţă, decretată după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi.

În schimb, la iniţiativa Attac şi Alternatiba, coaliţia a îndemnat la formarea acestui lanţ uman cu o zi înainte de deschiderea oficială a COP21. Acest lanţ uman trece prin apropiere de Bataclan – sala de concerte în care 90 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor, un loc pe care organizatorii au promis să-l “respecte”.

Unii activişti au aliniat încălţăminte în Place de la Republique, reprezentând persoane care au primit interdicţia de a protesta, transmite The Associated Press.

De asemenea, lideri tribali din cadrul unor grupuri indigene din întreaga lume urmau să organizeze duminică o ceremonie de vindecare, în apropiere de locuri în care au fost comise atacurile.

Ei îndeamnă liderii lumii care se reunesc la COP21, în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, să adopte un acord care să conducă la o diminuare a emisiilor poluante şi să ajute ţările sărace să facă faţă provocărilor cu care se confruntă din cauza încălzirii globale.

Începând de vineri, zeci de manifestanţii au fost organizate peste tot în lume, cu scopul de a spori presiunea asupra reprezentanţilor celor 195 de ţări, pe care-i îndeamnă să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale cu două grade.

Mitinguri erau prevăzute duminică la Seul (Coreea de Sud), Rio de Janeiro (Brazilia), New York (Statele Unite) şi Ciudad de Mexico (Mexic).