20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 19:54

Proteste violente între susținătorii și opozanții lui Trump, în Chicago. Mitingul a fost amânat

spot_img

Echipa de campanie a lui Donald Trump a amânat o adunare electorală care ar fi trebuit să aibă loc vineri seara în Chicago, pe fondul unor violenţe între susţinători şi oponenţi, proteste stradale şi îngrijorări privind siguranţa.

Anunţul a fost lansat pe fondul unor proteste care au avut loc în interiorul şi în faţa Universităţii Illinois din Chicago, unde ar fi trebuit să aibă loc evenimentul.

Sute de demonstranţi au început să protesteze chiar înainte de sosirea lui Trump.

“Domnul Trump tocmai a ajuns în Chicago, şi după ce s-a întâlnit cu oamenii legii, a decis ca pentru siguranţa acestor persoane care s-au adunat (…), întâlnirea de astăzi să fie amânată pentru altă dată”, a anunţat echipa de campanie a lui Trump. “Vă mulţumim pentru participare şi vă rugăm să vă retrageţi într-un mod paşnic”.

După ce a fost făcut anunţul, au avut loc o serie de confruntări între susţinătorii lui Trump şi protestatari, iar poliţia a ajuns la faţa locului pentru a restabili ordinea.

Unii dintre manifestanţi au fost scoşi afară cu forţa şi reţinuţi.

Maria Hernandez, în vârstă de 25 de ani, a început să danseze după ce a auzit anunţul privind amânarea evenimentului. Ea a spus că politica lui Trump privind migraţia, precum şi barierele rasiale din oraşul ei au determinat-o să protesteze.

“Protestez pentru că sunt de culoare şi mexicancă şi nu sunt sigură unde vrea să mă deporteze, dar am de-a face zilnic cu rasismul din Chicago şi m-am săturat”, a spus ea.

Un suporter al lui Trump a spus că este “dezamăgit” că evenimentul a fost amânat.

“Protestatarii au câştigat acum”, a declarat Marlin Patrick, în vârstă de 55 de ani.

Potrivit poliţiei din Chicago, au avut loc cinci arestări.

“Acest lucru nu este bun. Nu ar trebui să susţii pe cineva care este rasist”, a răspuns Aureliano Rivas, un liceean mexicano-american de 18 ani, care studiază în Chicago, întrebat ce i-ar spune unui susţinător al lui Trump.

După ce s-au încheiat protestele, Trump a acordat presei o serie de interviuri, spunând că nu are regrete privind retorica sa şi atribuind aceste violenţe problemelor economice cum ar fi şomajul, existente în rândul tinerilor afro-americani.

“Avem o ţară foarte divizată”, a spus Trump. “Mulţi oameni sunt supăraţi pentru că nu li s-a mai mărit salariul de 12 ani”.

Trump a învinuit, de asemenea, presa pentru ceea ce el a considerat exagerare a situaţiei din seara respectivă. Acesta a mai spus că majoritatea incidentelor care implică protestatari sunt ţinute sub control, spunând că el a fost “foarte calm”, cu cei care îi perturbă evenimentele şi că acestea din urmă sunt întrerupte de către oameni indisciplinaţi şi violenţi.