3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:53
No menu items!

Proteste la Pungeşti: Localnicii au încercat să oprească maşini ale Chevron, jandarmii blocând drumul

spot_img

proteste-pungesti

Zeci de localnici din localităţile vasluiene Siliştea şi Armăşoaia au încercat să oprească luni noapte mai multe camioane care transportau utilaje spre perimetrul deţinut de compania petrolieră americană între localităţile Siliştea şi Pungeşti. Jandarmii mobilizaţi în zonă au blocat drumul judeţean cu garduri metalice, transmite Mediafax.

În noaptea de luni spre marţi, pe sectorul de drumul judeţean care tranzitează satele Siliştea şi Armăşoaia din comuna vasluiană Pungeşti au avut loc noi proteste ale localnicilor, faţă de intenţia companiei Chevron de explorare a gazelor de şist în zonă, unde a fost amenajată deja platforma betonată pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare.

Oamenii au atacat cu pietre maşinile companiei, iar unii dintre ei au încercat să se aşeze în faţa acestora pentru a nu le mai permite să înainteze.

“Localnicii au încercat să opună rezistenţă acelor maşini care, din ce am înţeles, transportau componente ale sondei care urmează să fie instalată la Siliştea. Au trecut foarte multe camioane, iar şoferii, în loc să încetinească, au accelerat pe acele porţiuni unde oamenii au ieşit în stradă. Din câte am aflat, au fost sparte cu pietre geamurile a trei camioane”, a declarat marţi Zîna Domintean, unul dintre liderii Asociaţiei Mişcării de Rezistenţă Pungeşti.

În zonă au fost mobilizaţi zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice de-a latul şoselei, pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, la ieşirea din localitatea Siliştea, pentru a nu le permite localnicilor să înainteze spre perimetrul deţinut de Chevron.

Marţi dimineaţă, cea mai mare parte a jandarmilor au fost retraşi din zonă, însă la ieşirea din localitate Siliştea există în continuare filtrul unde se face legitimarea celor care doresc meargă pe drumul judeţean spre localitatea Pungeşti.

Compania Chevron deţine în concesiune,în judeţul Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.

De asemenea, în perimetrul de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire emisă de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

A.V.