4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:26
No menu items!

Proteste la inaugurarea noii piste a Aeroportului “Avram Iancu” din Cluj-Napoca

spot_img

aeroport cluj

Un grup de proprietari care au terenuri în zona Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj, dar şi activişti ecologişti care se opun proiectului de la Roşia Montană, protestează sâmbătă, la Cluj-Napoca, la mitingul aerian organizat cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri a aeroportului.

Peste 20 de proprietari de terenuri din zona Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj au mers, sâmbătă, la mitingul aerian organizat la aeroport cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri, având asupra lor afişe cu mesaje de protest precum “Respectaţi proprietarii – Nu 0,80 lei/ mp”, “Expropriaţi de lux – 40 de bani pe mp”, “Astăzi la inaugurare, noi suntem în tribunale”.

Oamenii scandează “Hoţii, hoţii” şi “Măcar un bilet de avion merităm”, relatează Mediafax. De asemenea, protestează şi un grup de activişti ecologişti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, aceştia având roşii pe care au scris “Jos Ponta” şi “Salvăm Roşia Montană”.

Dorina Handrea, o proprietară de teren care nu a fost expropriată şi care a depus o plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj pentru montarea unor balize luminoase pe terenul său fără aprobare, a declarat că acţiunea autorităţilor a fost abuzivă.

“A fost o acţiune abuzivă de montare pe terenul nostru a unor balize, fără să ne întrebe nimeni, fără să fim expropriaţi, fără să ni se facă nicio ofertă. Noi am plătit impozite pe teren. E un abuz”, a spus Handrea.

O familie din Cluj-Napoca a depus o plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj pentru tulburare în posesie şi distrugere, după ce au fost amplasate mai multe balize luminoase pentru noua pistă de 2.100 de metri a aeroportului din oraş pe terenuri neexpropriate, fără acordul proprietarilor.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar lucrările vor fi inaugurate sâmbătă,, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administraţia Naţională Apele Române.

La inaugurarea pistei trebuia să fie prezent şi premierul Victor Ponta, însă acesta nu a mai ajuns la Cluj. Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Cluj, că autorităţile centrale caută soluţii de finanţare europeană pentru prelungirea pistei Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj până la 3.500 de metri, după ce prima etapă – de 2.100 de metri – a fost finalizată. Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.

C.C.