10.8 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 9:30

Proteste în Valea Jiului. Minerii de la Lonea s-au blocat în subteran / UPDATE

spot_img

Sindicatele și conducerea Complexului Energetic Hunedoara au ajuns abia joi dimineață la o înțelegere în privința acordării primelor de Paște

  • mineri-cruceaUPDATE

Sindicaliștii au ajuns joi la o înțelegere cu administrația Complexului Energetic Hunedoara în ceea ce privește acordarea tichetelor cadou sub formă de prime de Paște pentru minerii din Valea Jiului, în condițiile în care o parte dintre ortacii de la mina Lonea și Vulcan au protestat spontan solicitând acordarea acestor beneficii în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă.

“În urma negocierilor purtate în cursul dimineții de joi, am încheiat un protocol cu administrația Complexului Energetic Hunedoara. Minerii vor primi tichete cadou în valoare de 250 de lei, ca primă de Paște. De asemenea, vor fi acordate tichetele cadou restante de luna trecută”, a declarat pentru AGERPRES președintele Sindicatului “Muntele”, Petre Nica.

Potrivit acestuia, tichetele restante de luna trecută vor fi distribuite minerilor în cursul zilei de joi, iar tichetele cadou acordate ca primă de Paște vor ajunge la salariați cel mai târziu vineri dimineață.

“Sperăm să detensionăm situația de la minele Lonea și Vulcan, unde spiritele sunt agitate”, a spus Petre Nica.

O parte dintre minerii care lucrează la exploatarea de huilă Lonea s-a autoblocat joi în subteran, iar cei de la Vulcan au intrat cu întârziere la schimbul de dimineață, după ce Sindicatul “Muntele” și conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind acordarea primelor de Paște.

Președintele Sindicatului “Muntele”, Petre Nica, a declarat joi pentru AGERPRES că minerii cer acordarea primei de Paște, în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă. Sindicatul “Muntele” a acceptat ca minerii să primească tichete-cadou, însă nu s-a ajuns la o înțelegere privind valoarea acestora.

Potrivit liderului sindical, pentru acordarea tichetelor-cadou era nevoie de încheierea unui act adițional la contractul colectiv de muncă, discuțiile în acest sens fiind inițiate în urmă cu o lună. În cursul zilei de miercuri, actul adițional a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara și au putut fi declanșate negocierile cu administrația privind valoarea tichetelor cadou. Discuțiile s-au oprit însă în cursul nopții după ce Sindicatul “Muntele” nu a ajuns la un consens cu administrația Complexului Energetic Hunedoara în privința valorii tichetelor- cadou.

Negocierile au fost reluate joi dimineață, liderul sindical Petre Nica manifestându-și speranța că se va ajunge la un numitor comun cu administrația Complexului Energetic Hunedoara și că tichetele-cadou vor putea ajunge la mineri în cursul zilelor de joi și vineri.

Anul trecut, minerii din Valea Jiului au beneficiat de prime de Paște sub formă de tichete cadou în valoare de 350 de lei.

R.D.