23.5 C
București
joi, 24 iunie 2021 - 9:17

Proteste în urma tragediei miniere din Turcia

spot_img

20.000 de persoane au manifestat la Izmir în urma accidentului minier. Protestatarii denunță neglijenţa Guvernului islamo-conservator

 explozie mina turcia2

O mulţime de aproximativ 20.000 de manifestanţi care denunţă, la Izmir (vest), neglijenţa Guvernului islamo-conservator într-un grav accident de mină, soldat cu 282 de morţi, a fost dispersată joi de poliţia turcă, care a recurs la gaze lacrimogene, potrivit agenţiei Dogan, citată de AFP.

Câteva mii de persoane s-au reunit joi, înainte de prânz, la Istanbul şi Ankara, la chemarea sindicatelor.

Kani Beko, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Revoluţionare din Turcia (DISK), unul dintre principalele sindicate din ţară, a fost spitalizat în urma asaltului violent al poliţiei, precizează agenţia.

Patru sindicate au anunţat o grevă de o zi, joi, în întreaga ţară, un tribut adus minerilor morţi în drama din mina de cărbune de la Soma, situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Izmir.

Premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a respins orice responsabilitate a Guvernului său în această catastrofă industrială, însă opoziţia şi anumite sindicate acuză neglijenţa şi indiferenţa acestuia faţă de muncitori în general.

 

C.A.