14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:22

PROTESTE în TURCIA: Protestatarii au ocupat piaţa Taksim. Un tânăr a decedat după ce a fost împușcat

spot_img

PROTESTELE din TURCIA: Protestatarii au ocupat piaţa Taksim. Un tânăr a decedat după ce a fost împușcat

Mii de persoane au invadat  din nou luni seară piaţă Taksim din Istanbul, în timp ce forțele de ordine au intervenit pentru a împrăştia o manifestaţie care avea loc în vecinătatea birourilor din acest oraş ale premierului turc, transmit corespondenţii agenţiei France Presse.

Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV. Abdullah Comert, tânărul decedat, era membru al secţiunii de tineret a Partidului poporului republican (CHP), potrivit unui parlamentar al principalului partid de opoziţie, Hasan Akgol, citat de NTV.

Poliţia turcă a folosit în noaptea de luni spre marţi gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi antiguvernamentali, în majoritate studenţi şi liceeni,
care aruncau cu pietre la Ankara şi Istanbul, în cea de-a cincea zi de proteste împotriva guvernului turc.

În cartierul Beşiktaş, poliţiştii au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împrăştia sutele de manifestanţi care se îndreptau spre birourile prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan.

Mii de protestatari purtând drapelul turc şi dotați cu fluiere au ocupat din nou, luni după-amiază, Piaţa Taksim din Istanbul, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă

Piaţa Taksim, situată în centrul metropolei turce, fusese abandonată sâmbătă seara, după incidentele violente. Însă mii de manifestanţi au reocupat acest loc luni după-amiază.

Protestele continuă în Turcia, bilanțul răniților fiind de cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara. Guvernul turc, islamist conservator, se confruntă în ultimele zile cu cea mai puternică mişcare de protest de la preluarea puterii în 2002.

C.I.