22.3 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 0:00
No menu items!

PROTESTE în TURCIA: Autorităţile au estimat un prejudiciu de circa 40 milioane de dolari

spot_img

PROTESTE în TURCIA: Autorităţile au estimat un prejudiciu de circa 40 milioane de dolari

 

Protestele antiguvernamentale, care au cuprins întreaga Turcie au provocat un prejudiciu estimat de autorităţile de la Ankara la circa 70 milioane de lire turceşti (aproximativ 40 milioane de dolari), potrivit ministrului turc de interne Muammer Guler, informează RIA Novosti.

Guler a precizat că bilanțul protestelor din Turcia, care s-au desfășurat în număr de 603 de demonstraţii în 77 din cele 81 de provincii turceşti, se contorizează în avarierea a 280 birouri şi magazine, şase agenţii guvernamentale, 106 secţii de poliţie şi 207 de vehicule private, precum şi 11 clădiri aparţinând Partidului Justiţiei şi Dezvoltarii (AKP, de guvernământ).

Protestele din Turcia, care durează de aproape o săptămână, au început la Istanbul cu o acţiune în apărarea Parcului Gezi, din centrul oraşului, pe care autorităţile intenţionau să-l distrugă pentru a ridica un centru comercial. Manifestanții din Istanbul au fost susţinuţi de majoritatea provinciilor din Turcia, precum şi de către turcii din diasporă.

Totodată, protestatarii sunt împotriva ţării şi acuză de autoritarism puterea de la Ankara, potrivit RIA Novosti. Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că acţiunile au fost organizate de către extremişti.

Doi tineri manifestanţi şi-au pierdut viaţa în acţiunile de stradă, iar 3.000 de persoane, dintre care 26 sunt în stare critică după ce au fost sunt rănite în urma ciocnirilor cu poliţia, informează agenţia rusă de presă.

C.I.