9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:20

Proteste în toată Grecia față de guvernarea lui Tsipras. Poliția a ripostat cu gaze și grenade fumigene

spot_img

Guvernul grec de stânga, condus de Alexis Tsipras, s-a confruntat joi cu prima grevă generală de la preluarea mandatului, manifestația antiausteritate de la Atena fiind marcată de câteva incidente violente, relatează DPA și AFP.

Aproape 20.000 de oameni au mărșăluit pe străzile capitalei elene în jurul prânzului, alte 8.000 manifestând la Salonic (nordul Greciei).

Mai mulți protestatari antiausteritate reuniți în centrul Atenei au aruncat cu pietre în forțele de poliție, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

În apropierea pieței Syntagma, în jurul orei locale 13.30 (11.30 GMT), un grup de aproximativ 150 de tineri înarmați cu bare de fier și bucăți de marmură au vandalizat stațiile de autobuz și au incendiat un automobil al companiei de telecomunicații OTE, după care poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.

Mișcarea de protest, lansată pentru 24 de ore de sindicatele grecești, a vizat în special anunțatele creșteri de impozite și reforma sistemului de pensii. Ea a paralizat mai ales administrația și transporturile.

Spitalele din Atena au gestionat numai cazurile urgente, iar muzeele și obiectivele arheologice au fost închise. Jurnaliștii greci au fost și ei în grevă.

Greva ilustrează poziția ambiguă a lui Alexis Tsipras, care în această vară s-a confruntat cu o frondă a unei mari părți a membrilor partidului său, Syriza.

Ajuns la putere în ianuarie cu un program contra programului de asistență, Guvernul Tsipras a acceptat în final, în luna iulie, al treilea plan de ajutor internațional, în valoare de 86 de miliarde euro pe o perioadă de trei ani. Precedentele două “cure de austeritate” impuse Greciei în 2010 și 2012, în schimbul a 240 de miliarde euro, au provocat reacții dure din partea populației.

foto: Reuters