1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:18
No menu items!

Proteste de amploare în Bosnia

spot_img

Proteste de amploare în Bosnia
Lupta politică dintre sârbi, croaţi şi bosniacii-musulmani care imobilizează Bosnia a escaladat în proteste în momentul în care s-a hotărât blocarea eliberării numerelor de identificare necesare pentru cardurile de identitate şi asigurările sociale, notează marţi ziarul El Pais.

În lipsa unui acord privind modul de reformare a sistemului aflat în vigoare – declarat neconstituţional – de mai multe luni nou-născuţii din Bosnia trăiesc într-un vid administrativ.

Este cazul și a două fetiţe născute cu boli congenitale, care din pricina faptului că nu au avut documente pentru a călători şi a fi tratate în străinătate, una a decedat, iar cealaltă se află în stare gravă într-un spital din Belgrad. În urma acestei situaţii, mai multe persoane au blocat Parlamentul pentru a-i obliga pe politicieni să ajungă la un acord. În a doua zi de proteste oamenii i-au ţinut prizonieri pe deputaţi (alături de 250 de delegaţi străini veniţi la o conferinţă internaţională). Primul ministru Vjekoslav Bevanda a fost nevoit să iasă pe geam.

La proteste s-au alăturat şi sârbo-bosniacii. La Banja Luka, capitala entităţii sârbe a ţării, Nikola Dronjak, liderul uniunii studenţeşti, a susţinut alături de colegii săi revendicările cetăţenilor împotriva corupţiei liderilor locali şi incapacităţii lor a găsi oportunităţi pentru o ţară afectată grav de criza economică.

Un demers temporar pus în aplicare de la începerea protestelor permite soluţionarea până la 1 iulie în aşteptarea unei soluţii definitive.

C.I.