10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 14:27

Proteste de amploare împotriva guvernului macedonean

spot_img

Peste 20.000 de persoane au manifestat în capitala Skopje

macedonia

Peste 20.000 de persoane au protestat, duminică, în capitala Macedoniei, Skopje, împotriva Guvernului cerând demisia premierului conservator Nikola Gruevski, acuzat de corupție și de interceptări ilegale pe scară extinsă.

Opoziția, din care fac parte și etnicii albanezi, are în vedere instalarea unor tabere pentru ca protestul să continue până la căderea guvernului.

Premierul Gruevski a declarat,sâmbătă, că nu are nicio intenție să dea curs acestei revendicări și a acuzat opoziția că încearcă să destabilizeze țara și că este sprijinită de servicii secrete străine, fără să indice posibile dovezi. În plus, el a anunțat o contramanifestație a susținătorilor săi, care va avea loc în centrul capitalei, luni, la ora 18:00 GMT.

Manifestații antiguvernamentale, de o amploare mai redusă, au avut loc și pe parcursul săptămânii trecute la Skopje, opoziția vorbind tot mai des despre cazuri de corupție.

Această fostă republică iugoslavă, ce numără 2,1 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt etnici albanezi, trece de un an printr-o gravă criză politică. Nikola Gruevski, prim-ministru din anul 2006, a obținut un nou mandat de premier după alegerile legislative anticipate din aprilie 2014. De atunci, opoziția de stânga refuză să participe la ședințele parlamentului și acuză fraude comise în timpul scrutinului. Ea îl acuză de asemenea pe Gruevski de megalomanie și derive autoritare, denunțând mai ales un megaproiect de înfrumusețare a capitalei, estimat la zeci de milioane de euro, o sumă considerabilă pentru o țară atât de mică și unde 28% din populația activă este în șomaj.

De asemenea, manifestația de duminică survine la o săptămână după ce forțele de ordine macedonene s-au confruntat cu un comando albanez în orașul Kumanovo, lupte soldate cu moartea a 8 polițiști macedoneni și a 18 atacatori.

Emanuel San