vineri, 10 iulie 2020 - 19:51

Proteste antirasism în 30 de orașe americane. Poliția răspunde în forță

Rusia „însămânțează norii” pentru a stinge incendiile devastatoare din Siberia

Serviciul de pompieri din Rusia a folosit tehnica ''însămânţării norilor'' pentru a stimula precipitaţiile deasupra regiunilor din Siberia afectate de puternice incendii de vegetaţie,...

Turcia transformă în moschee Catedrala Sfânta Sofia. Reacția Unesco

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu soarta fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul, care ar putea fi transformată din nou în moschee, UNESCO a...

Grecii cer certificate de sănătate la intrarea în țară. 29 de turiști români și bulgari, confirmați cu COVID-19

29 de turişti din România și din Bulgaria au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19, după testele pe care le-au făcut vineri, trecerea punctului de...

Ponta acuză un blat între PNL și PSD pe legea carantinei. „Pro România nu a votat în Cameră”

Liderul Pro România sugerează că există un blat între PNL și PSD pe votarea noii legi privind carantina și izolarea, atrăgând atenția că, în...

Protestele au izbucnit în cel puțin 30 de orașe americane după moartea unui negru neînarmat George Floyd, de mâna unui ofițer de poliție din Minneapolis, Minnesota. Protestatarii spun că vor să vadă acuzații pentru toți cei patru ofițeri de poliție implicați în moartea lui Floyd. Un fost ofițer, care a fost văzut într-un videoclip cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, a fost acuzat de omor de gradul al treilea și omoruri – dar protestatarii și criticii cred că acuzația nu este suficient de aspră.

Poliţiştii au acţionat, sâmbătă seară, împotriva manifestanţilor care încălcau starea de asediu pe timpul nopţii la Minneapolis, folosind gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta pe protestatari de un sediu de poliție, a constatat un fotojurnalist de la AFP. Preşedintele Donald Trump a promis să “stopeze violenţa colectivă”, după mai multe nopţi de revolte la Minneapolis, unde un afro-american în vârstă de 46 de ani a murit luni, în mâinile Poliţiei.

În Minnesota, în nordul ţării, agenţii în ţinute speciale s-au confruntat cu manifestanţii care au încălcat interdicţia de a circula, îndepărtându-i cu fumigene şi grenade asurzitoare. Au fost făcute sute de arestări. Mai multe sedii de poliție și chiar de televiziuni au fost ținta unor atacuri violente. 

Cu puţin timp înainte, manifestanţii s-au dovedit determinaţi să rămână pe loc. “Nu ne dau de ales, există multă furie”, a explicat Deka Jama, o femeie în vârstă de 24 de ani care a cerut “justiţie” pentru George Floyd.

Confruntări au avut loc şi la New York, Philadelphia, Los Angeles şi Atlanta, determinând autorităţile din LA şi Atlanta, precum şi cele din Miami şi Chicago, să anunţe la rândul lor stare de asediu.

Donald Trump, care a denunţat în mai multe rânduri moartea “tragică” a lui George Floyd, a afirmat că revoltele îi dezonorează memoria.

“Nu trebuie să lăsăm ca un mic grup de infractori şi de vandali să ne distrugă oraşele”, a lansat el, atribuind revoltele “unor grupuri de extremă stânga radicale” şi în special “Antifa” (mişcare antifascistă).

Guvernatorul de Minnesota, Tim Waltz, a denunţat la rândul său elementele exterioare oraşului, care ar putea fi, potrivit acestuia, membri ai grupărilor antifasciste, dar şi grupuri rasiste sau traficanţi de droguri.

Printre zecile de persoane arestate cu o zi înainte, 80% dintre ele erau din alte regiuni ale Statelor Unite, potrivit autorităţilor locale.

“Situaţia la Minneapolis nu are nicio legătură cu moartea lui George Floyd”, a declarat guvernatorul. Este vorba, spune el, “de a instala teama şi de a destabiliza marile noastre oraşe”.

Pentru a relua controlul asupra situaţiei, Waltz a anunţat mobilizare generală a 13.000 de soldaţi din Garda naţională a statului, o premieră, şi a spus că a solicitat ajutorul Ministerului Apărării.

Unităţi ale Poliţiei militare au fost alertate pentru a putea interveni la Minneapolis în termen de patru ore, a precizat Pentagonul.

Poliția, acuzată de reacție disproporționată

Un videoclipul viral pe rețeleele de socializare  arată un camionul al NYPD intrând în mulțime în timpul protestului.

Poliția din New York a dschis o anchetă. Videoclipul de 27 de secunde, care a fost postat pe Twitter, arată un camion NYPD în fața unei mulțimi care arunca obiecte spre vehicul. În fața camionului există o baricadă. Camionul pare apoi să conducă la baricadă, bătând peste protestatari. Urletele și țipetele sunt apoi auzite în timp ce o persoană este văzută sărind deasupra camionului. Nu este clar dacă au existat răniți.

Acest incident alimentează în continuare reacția populației la intervenția forțelor de ordine. Multe dintre protestele care izbucnesc în marile orașe din SUA sunt rezultatul furiei oamenilor după moartea unui negru neînarmat, George Floyd, în mâinile poliției din Minneapolis.

Primarul Bill de Blasio a spus că incidentul este în curs de anchetă, dar a subliniat că este posibil ca ofițerii să nu fi avut altă opțiune.

Dan Barna îl critică pe Klaus Iohannis: „Lucrurile nu merg bine”

Liderul USR, Dan Barna, l-a criticat, vineri, pe preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi cere să aibă rolul de mediator şi de reprezentant al cetăţenilor,...

CJ Brașov nu mai așteaptă după guvern și finanțează din bani europeni spitale și instituții publice pentru valul al doilea al pandemiei

Proiectul, denumit "Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în judeţul Braşov", ar urma să fie finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa prioritară privind protejarea sănătăţii...

Muzică cu volum redus în Vama Veche. Premierul amenință cluburile cu închiderea

Primarul comunei Limanu, Daniel Gheorghe Georgescu, a anunţat că, începând din acest weekend, beach-barurile cu program non-stop din Vama Veche vor difuza doar muzică...

Raed Arafat negociază conceptul de carantină cu parlamentarii. Dezbateri în toi, în Comisia Juridică

Vidul legislaliv care a permis externarea a cel puțin 550 de persoane, conform afirmațiilor ministrului Nelu Tătaru, ar putea fi remediat până la sfârșitul...

Sărbătoare la Bergamo: Niciun pacient COVID-19 nu se mai află internat la terapie intensivă

Unitatea de terapie intensivă din spitalul principal din Bergamo, Papa Giovanni XXII, este oficial „fără covid”, la 137 de zile după ce primul pacient...