luni, 30 noiembrie 2020 - 14:01

Proteste antirasism în 30 de orașe americane. Poliția răspunde în forță

Top autostrăzi octombrie. Cele mai mari progrese ale constructorilor de autostrăzi. FOTO/VIDEO

Constructorii unor loturi din autostrăzile Comarnic – Brașov, Sibiu – Pitești și Sebeș – Turda au avut luna trecută cele mai mari progrese, potrivit...

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...

Protestele au izbucnit în cel puțin 30 de orașe americane după moartea unui negru neînarmat George Floyd, de mâna unui ofițer de poliție din Minneapolis, Minnesota. Protestatarii spun că vor să vadă acuzații pentru toți cei patru ofițeri de poliție implicați în moartea lui Floyd. Un fost ofițer, care a fost văzut într-un videoclip cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, a fost acuzat de omor de gradul al treilea și omoruri – dar protestatarii și criticii cred că acuzația nu este suficient de aspră.

Poliţiştii au acţionat, sâmbătă seară, împotriva manifestanţilor care încălcau starea de asediu pe timpul nopţii la Minneapolis, folosind gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta pe protestatari de un sediu de poliție, a constatat un fotojurnalist de la AFP. Preşedintele Donald Trump a promis să “stopeze violenţa colectivă”, după mai multe nopţi de revolte la Minneapolis, unde un afro-american în vârstă de 46 de ani a murit luni, în mâinile Poliţiei.

În Minnesota, în nordul ţării, agenţii în ţinute speciale s-au confruntat cu manifestanţii care au încălcat interdicţia de a circula, îndepărtându-i cu fumigene şi grenade asurzitoare. Au fost făcute sute de arestări. Mai multe sedii de poliție și chiar de televiziuni au fost ținta unor atacuri violente. 

Cu puţin timp înainte, manifestanţii s-au dovedit determinaţi să rămână pe loc. “Nu ne dau de ales, există multă furie”, a explicat Deka Jama, o femeie în vârstă de 24 de ani care a cerut “justiţie” pentru George Floyd.

Confruntări au avut loc şi la New York, Philadelphia, Los Angeles şi Atlanta, determinând autorităţile din LA şi Atlanta, precum şi cele din Miami şi Chicago, să anunţe la rândul lor stare de asediu.

Donald Trump, care a denunţat în mai multe rânduri moartea “tragică” a lui George Floyd, a afirmat că revoltele îi dezonorează memoria.

“Nu trebuie să lăsăm ca un mic grup de infractori şi de vandali să ne distrugă oraşele”, a lansat el, atribuind revoltele “unor grupuri de extremă stânga radicale” şi în special “Antifa” (mişcare antifascistă).

Guvernatorul de Minnesota, Tim Waltz, a denunţat la rândul său elementele exterioare oraşului, care ar putea fi, potrivit acestuia, membri ai grupărilor antifasciste, dar şi grupuri rasiste sau traficanţi de droguri.

Printre zecile de persoane arestate cu o zi înainte, 80% dintre ele erau din alte regiuni ale Statelor Unite, potrivit autorităţilor locale.

“Situaţia la Minneapolis nu are nicio legătură cu moartea lui George Floyd”, a declarat guvernatorul. Este vorba, spune el, “de a instala teama şi de a destabiliza marile noastre oraşe”.

Pentru a relua controlul asupra situaţiei, Waltz a anunţat mobilizare generală a 13.000 de soldaţi din Garda naţională a statului, o premieră, şi a spus că a solicitat ajutorul Ministerului Apărării.

Unităţi ale Poliţiei militare au fost alertate pentru a putea interveni la Minneapolis în termen de patru ore, a precizat Pentagonul.

Poliția, acuzată de reacție disproporționată

Un videoclipul viral pe rețeleele de socializare  arată un camionul al NYPD intrând în mulțime în timpul protestului.

Poliția din New York a dschis o anchetă. Videoclipul de 27 de secunde, care a fost postat pe Twitter, arată un camion NYPD în fața unei mulțimi care arunca obiecte spre vehicul. În fața camionului există o baricadă. Camionul pare apoi să conducă la baricadă, bătând peste protestatari. Urletele și țipetele sunt apoi auzite în timp ce o persoană este văzută sărind deasupra camionului. Nu este clar dacă au existat răniți.

Acest incident alimentează în continuare reacția populației la intervenția forțelor de ordine. Multe dintre protestele care izbucnesc în marile orașe din SUA sunt rezultatul furiei oamenilor după moartea unui negru neînarmat, George Floyd, în mâinile poliției din Minneapolis.

Primarul Bill de Blasio a spus că incidentul este în curs de anchetă, dar a subliniat că este posibil ca ofițerii să nu fi avut altă opțiune.

Ministrul Sănătății: Vaccinul anticovid, „sezonier”, ca și cel antigripal

Populația generală a României ar putea fi vaccintă în lunile martie-aprilie ale anului viitor. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că vaccinul împotriva noului...

Rareș Bogdan: PNL, avans mic în fața PSD

Rareș Bogdan a anunțat, duminică, la Antena 3, că are trei sondaje în care PNL este în fața celor de la PSD la alegerile...

IPS Teodosie, oprit pentru controlul documentelor în drum spre Peștera Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, duminică dimineața, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde este Peștera Sfântului...

Bebeluș născut cu anticorpi pentru Covid-19, de o mamă infectată

O femeie din Singapore, care a fost infectată cu noul coronavirus în martie când era însărcinată, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva virusului,...

Europol: Polițist lovit cu mașina de „beizadeaua unei persoane de la Secretariatul General al Guvernului”

Poliţist lovit cu mașina de un șofer care staționa neregulamentar în zona Gării Obor. Imaginile publicate de Europol arată momentul în care poliţistul a...