8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 8:07
No menu items!

Proteste ale transportatorilor în decembrie

spot_img

protest-transport

Transportatorii rutieri ameninţă cu proteste în decembrie, dacă Ministerul Transporturilor nu găseşte soluţii de rezolvare a problemelor privind infrastructura rutieră, fiscalitatea exagerată, legislaţia din domeniu, completată lunar, şi lipsa de susţinere a activităţii de transport.

Într-un comunicat de presă remis marți, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) arată că protestele anunţate, inițial, în luna mai au fost suspendate ca urmare a promisiunilor asumate şi semnate de conducerea de la acea dată a Ministerului Transporturilor.

“În textul minutei asumate, dar neîndeplinite, care doar a suspendat protestele din luna mai, se regăsesc aceleaşi probleme nerezolvate de infrastructură rutieră inexistentă, fiscalitate exagerată, deghizată în lupta împotriva firmelor pirat, legislaţie rutieră naţională rectificată sau completată lunar şi lipsa de susţinere a activităţii de transport”, susţin reprezentanţii CNR.

Potrivit acestora, ca urmare a neîndeplinirii de către Ministerul Transporturilor a promisiunilor asumate în luna mai, s-a luat hotărârea susţinerii unui protest naţional organizat de transportatorii rutieri în decembrie.

“În condiţiile în care nici angajamentele asumate în primăvară, şi nici solicitările curente ale transportatorilor nu vor fi puse în practică, există premisele ca, la începutul lunii decembrie, activitatea în transporturi să se oprească pentru o perioadă nedeterminată”, potrivit CNR.

La solicitările anterioare, transportatorii au adăugat o nouă cerinţă, referitoare la returnarea unei cote părţi din acciză, de minimum 130 de euro pentru 1.000 de litri de carburanţi profesionali, măsură care există, potrivit acestora, în toate ţările membre UE.

“Introducerea unei majorări a accizei din carburanţi cu şapte eurocenţi, precum şi modificarea subită a recalculării nivelului accizelor la carburanţi în raport cu inflaţia este considerată de breaslă o măsură abuzivă cu impact direct în segmentul tuturor transportatorilor rutieri”, consideră reprezentanţii CNR.

Aceştia susţin că în ultimele luni Confederaţia Naţională Rutieră a cerut deschiderea la dialog a noului ministru al transporturilor şi a transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, incluzând şi soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale CNR nu au primit raspuns.

R.D.