28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 14:57
No menu items!

Proteste ale angajaților din Penitenciare. Raluca Prună, întâmpinată cu huiduieli și pungi cu prune la Gherla

spot_img

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anunţat proteste ale angajaţilor în toate penitenciarele din ţară începând de luni.

„Sindicatele din penitenciare declanşează mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea ministrului justiţiei pentru incapacitate profesională. La Penitenciarul Gherla, ministrul justiţiei a promis că va discuta cu angajaţii care protestează în dată de 26.09.2016, fiind invitată la inaugurarea festivă a Centrului Terapeutic pentru Femei, împreună cu Ambasadorul Norvegiei în România, dna. Tove Bruvik Westberg. Cu speranţa că a înţeles exact legislaţia pe care doreşte să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase, solicităm ministrului justiţiei că întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în data de 26.09.2016 în intervalul orar 11.00 – 15.00 în faţă Penitenciarului Gherla”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Omnia.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii ca şi deţinuţii şi spun că au de gând să dea Guvernul în judecată.

„În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajaţi, estimat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale. Ministrul justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate”, se mai arată în comunicatul de presă al sindicatului.

Potrivit liderilor sindicali, protestele vor continua pe termen nelimitat până la soluţionarea revendicărilor.

Luni dimineață, când a ajuns la Penitenciarul Gherla, ministrul justiției, Raluca prună, a fost huiduit de cei peste 100 de angajaţi ai închisorii care protestează cerând majorarea salariilor.

Potrivit Mediafax, protestatarii – care au adus cu ei pungi cu prune –  au scandat „Demisia!”, „Ruşine să vă fie!”, „Jos ministrul mincinos!” şi „Jos Guvernul mincinos!”.

Unul dintre liderii angajaţilor a declarat că protestatarii aşteaptă o întâlnire cu ministrul justiţiei pentru a-i aduce la cunoştinţă nemulţumirile pe care le au.

„Am declanşat mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară şi cerem îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal în penitenciare, deoarece este un mare deficit, eliminarea inechităţilor salariale şi demitea ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională. Avem în penitenciare 1,5 milioane de ore suplimentare, care sunt imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal de 8.000 de angajaţi”, a afirmat acesta.

O delegaţie a protestatarilor a fost invitată la discuţii cu ministrul justiţiei.

Și la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa au protestat aproximativ 50 de sindicalişti.

Aproximativ 100 de salariaţi din penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin, afiliaţi Sindicatului Solidaritatea, protestează și ei în Piaţa Mihai Viteazul din centru Craiovei.

Protestatarii spun că vor salarii egale cu cele ale angajaţilor din sistemul de apărare şi reclamă faptul că au acumulat, anual, peste 180 de ore suplimentare de muncă. Protestatarii cer demisia Ralucăi Prună din funcţie.

Prin acest protest vrem să sensibilizăm Guvernul să nu mai aplice discriminatoriu o ordonanţă care este pentru tot sistemul public şi de apărare. În plus, vrem să semnalăm problemele cu care ne confruntăm, precum numărul mare de ore suplimentare, lipsa de personal. Aşteptăm şi opinia doamnei ministru. Şi-a anunţat participarea la inaugurarea centrului terapeutic de la Gherla şi noi am solicitat să ne întâlnim cu dânsa înainte de a participa la inaugurarea respectivă. Acum aşteptăm să vedem ce se stabileşte în urma discuţiilor”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” Dolj, Radu Şchiopu. Protestul de la Craiova este programat să se desfăşoare până la ora 13.00.

Câteva zeci de persoane, membri ai Sindicatului Măgura Codlea, afiliat Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), protestează luni, începând cu ora 11.00, în fața Penitenciarului Codlea.

Salariații sunt nemulțumiți de numărul mare de ore suplimentare pe care trebuie să îl efectueze din cauza lipsei de personal și spun că dacă acest lucru nu se va rezolva, începând de luna viitoare vor refuza să mai lucreze ore suplimentare.

R.D.