13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:47
No menu items!

VIDEO/ Protest la Parlament. Protestatarii au vandalizat mașinile din curtea Senatului

spot_img

Președintele de ședință al Camerei Deputaților, Daniel Suciu, a anunțat, de la microfonul Camerei Deputaților faptul că protestatarii vandalizează mașinile din curtea Senatului. Printre autoturismele avariate sunt cele ale ambasadorilor Japoniei și SUA în România.

”Domnule Simion, în timp ce noi discutăm aici, protestatarii vandalizează mașinile de la Senat”, a spus Daniel Suciu.

Protestatarii au aruncat cu vopsea pe mașina unui senator PSD. George Simion susține însă că persoanele din mașină ar fi arătat semne obscene către protestatari pentru a-i incita.

Potrivit unor surse judiciare, au fost vandalizate și mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România de către protestatari, în curtea Senatului. Ambasadorul SUA a avut întâlnire cu președintele Senatului. Florin Cîțu a plecat apoi de la Senat, iar întâlnirea cu ambasadorul Japoniei nu a mai avut loc.

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, la Antena 3, că ambasadorul Japoniei s-a aflat în imposibilitatea de a ieși din Parlament, din cauza protestatarilor care au pătruns în curte și au încercat să forțeze intrarea în clădire.

Corlățean a precizat că ambasadorul Japoniei a participat la un eveniment programat de mai multă vreme pentru marcarea centenarului relațiilor bilaterale.

„La final am trecut printr-un moment extrem de neplăcut, care poate avea anumite ecouri neplăcute – imposibilitatea ambasadorului de a ieși. Cu ajutorul SPP, al jandarmilor și celor din protocol, am reușit să asigurăm un cordon de siguranță pentru ieșirea ambasadorului în condiții de siguranță. Am un gust extrem de amar”, a declarat Corlățean.

Protestatarii AUR au intrat în curtea Palatului Parlamentului, marţi, după ce au înconjurat clădirea. Oamenii au forţat intrarea în Senat, după ce au reușit să treacă de cordonul de jandarmi. Sunt zeci de persoane urcate pe gard. 

Jandarmii sunt la faţa locului şi încearcă să păstreze ordinea. Ei încearcă să îi convingă prin dialog pe protestatarii AUR să plece din curtea Parlamentului.

„La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, transmite Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

Parlamentarii sunt baricadaţi în interioriorul clădirii, iar cei care au intrat cu forţa în curtea Parlamentului riscă până la doi ani de închisoare.

Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, a ieșit la protestatarii din fața Senatului și susține că aceștia au fost lăsați să intre în curte, tocmai pentru ca ulterior jandarmii să reprime violent protestul.

”Este o diversiune a autorităților. Au fost lăsați să intre în curtea Senatului, ca apoi jandarmii să reprime protestul. Nu i-a adus domnul Simion la ușa Parlamentului, el i-a chemat să protesteze în stradă, ceea ce este altceva”, a spus Claudiu Târziu.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO:DIGI24