11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 21:02

Protest la fabrica aeronautică IAR Ghimbav. Ce vor angajații

spot_img

Angajații fabricii aeronautice de la Ghimbav din Brașov au ieșit în stradă miercuri dimineață, pentru mărirea salariilor.

Peste 150 de persoane au oprit lucrul și au ieșit în fața societății IAR Ghimbav pentru câteva ore. Angajații sunt nemulțumiți că fondurile de salarii nu cresc odată cu inflația, deși fabrica are comenzi, este pe profit și nu primește ajutor de la stat.

Este vorba despre un conflict spontan și nu un protest, la care au participat 150 de salariați din cei peste 300. Problema principală este modificarea legislației pentru ca fondul de salarii al societății să poată fi majorat neținând cont de inflație cum se întâmplă acum. Noi am trimis propunerea de modificare legislativă în 21 septembrie la Ministerul Economiei, dar încă nu a ajuns la Direcția Juridică. Societatea are profit. Nu primim ajutor de stat, nu avem datorii și totuși salariile nu pot crește.

liderul de sindicat IAR Ghimbav, Arpad Șuba

El a precizat că după încheierea conflictului spontan, se va întâlni cu secretarul de stat Sorin Encuțescu, din Ministerul Economiei, pentru a rezolva această situație.

Tot la IAR Ghimbav va începe, în cel mult o lună, construcția fabricii de elicoptere Super Puma MK1, a Airbus. Aproximativ 400 de specialiști și muncitori vor lucra aici, investiția francezilor fiind de aproximativ 40 de milioane de euro, conform reprezentanților grupului Airbus. Terenul pe care se construiește noua fabrică este de 27.000 de metri pătrați și a fost pus la dispoziție de compania IAR Ghimbav.

Marilena Nedelcu