-0.9 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 2:45
No menu items!

Protest gigantic, în Belarus, împotriva unui lider sfidător (NYT)

spot_img

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică la Minsk în protestul lor cel mai mare împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, scrie New York Times. Pare a fi cel mai mare protest din istoria Belarusului, fostă republică sovietică pe care  Lukashenko a condus-o din 1994. Prezența uriașă a arătat că liderul autocratic demult nu a reușit în eforturile sale de a intimida adversarii.

Protestul a avut un aer festiv și belarusii au mers liber în centrul orașului, înfășurați în steaguri de opoziție și scandând lozinci antigovernamentale. A fost un contrast puternic cu mitingurile de săptămâna trecută, care au fost suprimate violent de forțele de securitate, cu cel puțin doi morți și peste 6.000 de arestați.
Mulți protestatari au spus că au venit duminică, deoarece au fost șocați să afle că protestatarii au fost tortuți după ce au fost reținuți la mitingurile anterioare.
Președintele Lukashenko și-a egalat propria soartă cu cea a națiunii, spunând: „Dacă îl distrugi pe Lukashenko, acesta va fi începutul finalului pentru tine.” El a apelat la Rusia pentru ajutor sâmbătă, iar agenția de știri a țării a declarat că a asigurat, dacă este necesar, o promisiune de asistență de securitate. Însă Kremlinul nu a indicat că președintele Vladimir Putin a oferit sprijin concret.