22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 11:58
No menu items!

Protest. Cruci sfințite și puse pe terenul viitoarei moschei din București

spot_img

Un nou protest contra construirii unei moschei în Capitală a avut loc, marți, când aproximativ 200 de persoane au participat la o slujbă de sfinţire a o sută de cruci de lemn amplasate pe terenul alocat de Guvern Cultului Musulman.

Doi preoți au sfințit crucile care, apoi, au fost înfipte în pământ, ca protest faţă de intenția Muftiatului Cultului Musulman în România de construire a unei moschei.

Este al treilea protest organizat în ultimele săptămâni pe terenul unde ar urma să fie ridicată moscheea. Acțiunea este, după câte se pare, a aceluiași protestatar care, la sfârşitul lunii august, alături de mai multe persoane, a adus şapte purcei vii vopsiţi cu roşu, galben şi albastru pe terenul  din Bulevardul Expoziţiei, precum și două carcase de porci congelate, îngropate în acel loc. Acţiunea din august a fost filmată, iar înregistrarea a fost postată pe Facebook de unul dintre protestatari, Cătălin Berenghi, cu titlul „Adio Mega Moschee pe Bulevardul Expoziţiei!”. „Am recurs la acest demers deoarece poporul ROMÂN nu a fost întrebat dacă doreşte Mega Moschee, de asemeni noi, la rândul nostru, am recurs la acest gest, fără să întrebăm vreun politician…”, scrie bărbatul la acea vreme.

Iniţiativa acestora a atras numeroase reacţii în presă, iar Muftiul Murat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România, s-a declarat „întristat şi jignit”.

După numai câteva zile, pe 1 septembrie, Cătălin Berenghi a organizat un nou protest. De data aceasta, mai multe persoane au montat o cruce din piatra înaltă de 2,20 metri pentru a sfinţi locul. ”Pentru a continua aceasta construcţie, trebuie să dărâme aceasta cruce, să o scoată şi vreau să văd şi eu cum vor face acest lucru, ce vor face. O vor dărâma? O vor scoate cu tractorul? Îi vor da cu barosul?”, spunea atunci Cătălin Berenghi.

Andrei Tudor