4.1 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022 - 3:36
No menu items!

VIDEO/FOTO Protest al transportatorilor rutieri. Zeci de TIR-uri oprite în fața Guvernului

spot_img

Zeci de transportatori rutieri și-au parcat TIR-urile, miercuri, în fața Guvernului, în Piața Victoriei, unde protestează de la ora 6.00. Oamenii își exprimă nemulțumirea cu privire la impozitul pe diurnă, măsurile de carantină care le sunt impuse și de scumpirea poliţelor RCA. 

 
Protestul a început dimineață, la ora 6.00, și are autorizație până la 16.00.
 
România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii, spun protestatarii.
 
Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.
 

O altă nemulțumire este legată de faptul că Guvernul impune plasarea în carantină a șoferilor profesioniști care revin din țări roșii și galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19 dacă nu sunt vaccinați sau nu avut COVID-19 în ultimele 3 luni.

Această constrângere stabilită de Guvern este unică în Europa și perturbă grav activitatea de transport rutier, susțin asociațiile de transportatori.

Potrivit acestora, șoferii profesioniști sunt exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum de altfel recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens „culoare verzi” și a indicat clar exceptarea de la carantinare a șoferilor profesioniști.

Transportul rutier este un sector economic esențial al României, având o contribuție la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro în ultimii 4 ani.