34.7 C
București
duminică, 1 august 2021 - 14:42

Protest al transportatorilor de marfă. Vor circula vineri cu viteză redusă pe cele mai importante șosele din ţară

spot_img

Transportatorii, cu sprijinul asociaţiilor patronale, vor demara vineri acţiuni de protest la nivel naţional, care vor consta în informare cu afişe, cu bannere şi circulaţie în coloană a autovehiculelor de transport marfă, a anunţat joi Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Transportatorii sunt nemulţumiţi, printre altele, de controalele derulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte diurna.

“Transportatorii s-au organizat pentru începerea acestor proteste. Mâine este o zi în care încep proteste la nivel naţional, proteste organizate de către transportatori cu sprijinul asociaţiilor patronale, ca semnal de alarmă faţă de abuzul la care sunt supuse companiile de transport autohtone în raport cu controalelor ANAF. Suntem în situaţia în care, în faţa unui abuz, nu poţi să ai altă reacţie decât să te manifeşti. Să sperăm că aceşti factori decizionali vor fi sensibilizaţi. Dacă nu, practic, aşa cum au anunţat transportatorii, începând de mâine, e o manifestare pe durată nedeterminată a unei nemulţumiri dublate şi de alte aspecte care n-au ţinut cont de dialogul cu piaţa”, a explicat Hagiu.

Hagiu a menţionat că a fost dată o Ordonanţă “care afectează grav transportul regulat judeţean de persoane” şi sunt semnale că şi această componentă a pieţei de transport se va alătura protestelor.

Acesta a adăugat că nemulţumirea nu se manifestă pe zone, ci are caracter general, fiind doar începutul unui şir de proteste şi, din informaţiile pe care le are, se organizează pentru protest transportatorii din Sibiu, Alba Iulia, Arad, Oradea, Timişoara, Suceava, Constanţa, Braşov, Prahova, Bucureşti etc, dar probabil acţiunea se va extinde în toată ţara.

La rândul său, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, a afirmat că fiecare patronat trebuie să-şi caute dreptatea, iar acţiunea de vineri este pornită de transportatorii cărora le-a ajuns cuţitul la os.

“Trebuie să cer scuze mâine participanţilor din trafic dacă se vor simţi lezaţi de acţiunile noastre. Până la urmă asta este. Trebuie fiecare, ca patronat, să ne căutăm dreptatea. Guvernul trebuie să ţină cont că noi, transportatorii, privaţii, suntem cu Guvernul, indiferent de culoarea lor politică, dar dacă sunt derapaje împotriva noastră noi trebuie să ne căutam dreptatea “, a afirmat Ştefănescu.

El a adăugat că în curând toate patronatele, toţi transportatorii din ţară vor fi în Bucureşti. În prima fază vor solicita autorizaţii de protest şi, dacă li se vor refuza, vor fi proteste spontane.

Transportatorii de marfă din mai multe centre economice ale României vor circula, vineri, cu viteză redusă pe cele mai importante artere de trafic din ţară, aceasta fiind o formă de protest faţă de ceea ce ei numesc “hărţuirea” autorităţilor fiscale.

O altă revendicare o reprezintă eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajaţii la stat faţă de privaţi. Este vorba de prevederile HG 714/2018, care oferă bugetarilor posibilitatea de a deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare.