9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 11:21
No menu items!

Protest al medicilor în Capitală

spot_img

protest

Câteva mii de medici și studenți la medicină din București și din țară protestează sâmbătă în Piața Victoriei din Capitală, participând la un Marș al Tăcerii în vederea unei mai bune finanțări a sistemului sanitar.

Printre revendicările membrilor Coaliției Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate se numără: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenți; o legislație care să protejeze independența profesioniștilor.

De asemenea, aceștia cer autonomia spitalelor, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.

“Deși am anunțat că la marș vor participa 5.000 de persoane așteptăm ca până la finalul protestului să se strângă 7.000-10.000 de oameni”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărastoae, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), afirmând că nu se va renunța la proteste până când nu vor fi soluționate revendicările Coaliției Profesioniștilor din Sistemul Sanitar.

“Acest marș este unul cu totul deosebit pentru că dincolo de revendicările cunoscute noi vrem să afirmăm în stradă un concept care a fost uitat în România și anume, demnitatea”, a spus Vasile Astărastoae.

El a adăugat că “demnitatea înseamnă respect, libertate, independența fiecărui cetățean”. ”Demnitate înseamnă că statul te tratează ca pe acela căruia i-a dat puterea și nu ca pe cel care este asuprit. Din această cauză vom învinge pentru că vrem să scoatem în stradă nu lupta pentru un instinct — foamea, ci pentru un sentiment, care este idealul de demnitate”, a adăugat Astărăstoae.

La eveniment participă și studenți la medicină din Cluj, Iași, Târgu Mureș, Galați.

Din Piața Victoriei protestatarii vor porni în marș spre Ministerul Finanțelor, acțiunea urmând să se încheie la Palatul Parlamentului.

A.V.