16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:18

„Protejata” Oanei Hăineală a picat examenul de barou. Sursa Zilei a câștigat definitiv procesul cu fosta șefă a CSM

spot_img

Mulți foști magistrați au picat examenele de intrare în avocatură, susținute recent. Printre aceștia, se află și fostul procuror Rita Branga, condamnată pentru acte de corupție, „protejata” fostei șefe a Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală.

Potrivit luju.ro, Rita Branga, condamnată la trei ani cu suspendare, în 2008, pentru infracțiuni de corupție, s-a clasat pe locul 144 din cei 168 de candidați, obținând 33 de puncte.

Numele Oanei Schmidt Hăineală apare în stenogramele interceptărilor efectuate de DNA în dosarul fostului procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Podul Turcului, Rita Branga. Sursa Zilei a relatat pe larg, în 2013, despre acest subiect, fapt pentru care, Oana Hăineală s-a simțit prejudiciată și a acționat publicația online în instanță, alături de Lumea Justiției (luju.ro) care a preluat și dezvoltat subiectul.

Joi, Sursa Zilei și Lumea Justiției au câştigat definitiv procesul intentat de fosta șefă a Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, care a reclamat că i s-ar fi prejudiciat imaginea şi reputaţia prin articolele din vara anului 2013 publicate pe site-ul nostru și preluate de Lumea Justiției.

Tribunalul București a respins, joi, definitiv apelul declarat de Oana Schmidt Hăineală împotriva deciziei de fond a Judecătoriei Sectorului 1, care stabilise ca neîntemeiată cererea fostei șefe a CSM de acordare a unor despăgubiri de 15.000 de euro, reprezentând „prejudiciu cauzat prin încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale reclamantei, constând în onoare, demnitate și reputație prin afirmațiile și declarațiile mincinoase, denigratoare și defăimătoare publicate pe sursazilei.ro”.

Respinge apelurile că nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 28.09.2016

Tribunalul București
minuta

În materialele de presă au fost prezentate interceptări ale unor discuţii telefonice purtate între procuroarea condamnată Rita Branga (fostă şefă a Parchetului Judecătoriei Podu Turcului) şi Oana Haineala, stenograme datând de pe vremea când aceasta din urmă activă ca prim-procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. DNA solicitase interceptarea Oanei Haineala într-un dosar în care existau suspiciuni de corupţie, însă vestitul procuror Eugen Stoina i-a dat NUP fostei şefe a CSM: „În urma cercetărilor efectuate în cauză nu s-a dovedit cu certitudine că Schmidt Haineală Oana ar fi favorizat pe inculpata Branga Rita, cercetată pentru fapte de corupţie” (Ordonanţa DNA din 7 decembrie 2006 emisă în dosarul nr. 111/P/2006).

Andi Topală