7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 22:54

Propunerile pentru funcțiile de procuror general și șef al DNA, discutate joi de membrii CSM

spot_img

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută joi propunerile înaintate de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României – Tiberiu Niţu şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Ioan Irimie, cei doi urmând să se prezinte în faţa Secţiei pentru procurori, care va da un aviz.

„Având în vedere propunerile adresate pe 1 noiembrie de către ministrul Justiţiei Consiliului Superior al Magistraturii, de avizare a numirii procurorilor Niţu Tiberiu Mihail şi Irimie Ioan în funcţiile de procuror general, respectiv şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori, reunită în şedinţă, a decis, cu unanimitate de voturi, (…) că data intervievării celor doi candidaţi va fi 22 noiembrie”, a informat CSM.

Ședinţa Secţiei pentru procurori va avea caracter public.

Propunerile pentru au fost înaintate către CSM, care va da un aviz, Mona Pivniceru subliniind că în acest punct atribuţiile ministrului Justiţiei în materie încetează.

Ea a precizat că a furnizat CSM şi o motivaţie a opţiunii sale şi între cei doi candidaţi furnizaţi pe lista scurtă. Pivniceru a arătat că a făcut o apreciere proprie a înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie şi a modalităţii în care aceştia au îndeplinit standardele de evaluare a interviului.

Ministrul a menţionat că evaluarea a fost făcută în urma analizei proiectului managerial şi a actelor depuse de candidaţi privind activitatea profesională, a modului de prezentare a candidaţilor la interviu, a modalităţii de expunere a propriei viziuni asupra problemelor instituţiilor pentru conducerea cărora au candidat, a analizei soluţiilor pentru rezolvarea acestora, a felului în care înţeleg să rezolve situaţiile de criză ivite în activitatea funcţiei şi a trăsăturii de personalitate cu impact asupra modalităţii de exercitare a actului de conducere.

În 5 noiembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că nu înţelege motivul pentru care CSM a dat un termen de 20 de zile pentru a discuta cele două nominalizări, atâta timp cât Consiliul dă un aviz consultativ în acest caz.

Potrivit legii, numirea procurorului general şi a şefului DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Sursa FOTO: nasultv.ro