29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 1:41

Propunerile MAI de modificare a Codului penal

spot_img

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a prezentat, vineri, o serie de propuneri care vizează întărirea autorității polițistului prin introducerea lor în legea de funcționare și organizare a Poliției, propuneri care vizează sancționarea mai drastică a refuzului de legitimare.

“Împiedicarea polițistului de a pune în aplicare o procedură legală, precum legitimarea sau conducerea la secție a unui cetățean, propunem să devină infracțiune. De asemenea, propunem să devină infracțiune întrebuințarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor”, a precizat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în proiectul propus de MAI este prevăzută și introducerea unui mecanism prin care repetarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor în cazul situațiilor în care se tulbură liniștea locatarilor din blocuri, să devină de asemenea infracțiune.

Oficialul MAI a adăugat că se propune să se dea eficiență în intervenția polițistului în cazul acelor scandaluri, petreceri în bloc sau nunți care se fac pe stradă și prin care se tulbură liniștea și ordinea publică.

“Sunt situații când un bloc întreg sună la 112 pentru a interveni Poliția, iar după ce aceștia constată o contravenție și aplică o amendă, scandalul continuă fără nicio problemă. În astfel de cazuri, oamenii care au apelat la Poliție au convingerea că autoritatea statului nu se poate impune în fața unora care nu au nicio jenă de a-i deranja pe toți. Vrem ca în asemenea situații (…)fapta să fie sancționată penal”, a precizat Dajbog.

O altă propunere a MAI, trimisă deja la Ministerul Justiției în vederea modificării Codului penal, vizează creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus pedeapsa cu închisoarea pe viață, a mai precizat oficialul MAI.

R.D.