-3.7 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 6:23
No menu items!

Propunere legislativă: Cursuri de prim-ajutor pentru OBȚINEREA permisului de conducere și cursuri defensive pentru cei cu permisul suspendat

spot_img

Cosmin Poteraș, senator USR, a inițiat în Parlament un proiect de educație rutieră, care introduce cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor atât pentru obținerea carnetului de conducere cât și pentru cei care au carnetul suspendat.

Proiectul prevede obligativitatea cursului de prim ajutor, pentru a obține permisul de conducere.

“Cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:

(i)         obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

(ii)        beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;

(iii)       dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a  conduce atunci când fapta a contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

(iv)       obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere”, este prevederea modificată a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Proiectul propune, de asemenea, introducerea unui termen de plată a amenzilor, de 6 luni. Abia în caz contrar, de neplată a amenzii, se poate dispune suspendarea permisului.

Proiectul legislativ trebuie adoptat în ambele Camere ale Parlamentului, pentru a modifica OUG de circulație și pentru a putea intra în vigoare.

M. Nedelcu