5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 14:23
No menu items!

Propunere de colaborare între România și Japonia în domeniul seismologiei

spot_img

foto: newstimisoara.ro
foto: newstimisoara.ro

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-a propus miercuri omologului său nipon, în cadrul unei întâlniri bilaterale, inițierea unui program de colaborare între Japonia și România în domeniul seismologiei, având în vedere experiența și tradiția Japoniei în acest sector de cercetare.

“Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, care participă în această perioadă la Forumul Științei și Tehnologiei în Societate (The Science and Technology in Society Forum) de la Kyoto, a avut astăzi, 9 octombrie, o întâlnire bilaterală cu ministrul japonez pentru politici științifice și tehnologice, Ichita Yamamoto. Cu acest prilej, ministrul român a propus omologului nipon inițierea unui program de colaborare între Japonia și România în domeniul seismologiei având în vedere experiența și tradiția pe care Japonia le are în acest sector de cercetare”, se arată într-un comunicat de presă al MEN.

Potrivit sursei citate, propunerea de cooperare a fost primită cu deschidere și presupune schimburi de informații științifice, expertiză și specialiști, sesiuni de pregătire pentru fizicienii români.

Agenda ministrului Mihnea Costoiu a inclus și vizitarea Japan Meteorological Agency, instituție specializată în studierea fenomenelor meteorologice, a celor seismice și vulcanice, precum și în implementarea de soluții tehnice privind avertizarea populației de posibilitatea producerii unor cataclisme.

În cadrul acestei vizite, ministrul delegat Mihnea Costoiu s-a întâlnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie și Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a făcut o prezentare a centrului național de date și a sistemelor de alertă antiseismică în situații de cutremure sau tsunami.

Demnitarul român a apreciat programele de educație a populației derulate de Japonia, precum și sistemele de alertare prezentate de experții niponi, exprimându-și dorința ca acestea să fie adoptate ca exemple de bună practica în țara noastră, propunerea de colaborare fiind agreată și la acest nivel, se mai arată în comunicatul MEN.

Lucian Mera