1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 0:12
No menu items!

Propunere BVB: Suspendarea companiilor de la tranzacționare în ziua desfășurării AGA, eliminată

spot_img

Intercapital mai renunță la încă 23% din pachetul de acțiuni la Gabriel Resources

Suspendarea companiilor de la tranzacționarea pe bursă în ziua desfășurării Adunării Generale a Acționarilor (AGA) ar putea fi eliminată, potrivit unei propuneri a Bursei de la Valori București (BVB). Modificarea, alături de altele înaintate Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), are ca scop dinamizarea pieței de capital autohtone și creșterea volumelor tranzacționate.

Alte propuneri vizează eliminarea celor două zile fără tranzacții înainte de începerea tranzacționării drepturilor, introducerea posibilității de a primi rapoarte curente în timpul ședinței de tranzacționare și revizuirea prevederilor referitoare la Lista de Monitorizare și la delistări.

”Având la bază clasificarea ca piață emergentă, unul dintre obiectivele BVB este creșterea lichidității pieței și asigurarea unui nivel adecvat de calitate al acesteia”, se arată într-un comunicat al Bursei.

Instituția a transmis și alte propuneri, cum ar fi introducerea unui nou tip de activitate de piață, prin conceptul de Market Maker al Emitentului, care poate contribui, în baza unui parteneriat cu emitentul, la îmbunătățirea valorii tranzacționate cu respectivele acțiuni.

De asemenea, conducerea BVB a mai propus aplicarea unor modele de tranzacționare diferite (tranzacționare continuă sau licitație), în funcție de o serie de criterii de eligibilitate pentru respectivele acțiuni. Acțiunile nelichide pot rămâne în tranzacționare continuă dacă emitentul adoptă măsuri menite să crească lichiditatea, în primă instanță prin prisma unui market maker.

”Noile modificări sunt parte a unui pachet de măsuri care, utilizate împreună, vor servi obiectivului nostru principal de a deveni o piață emergentă. Trebuie să oferim investitorilor și emitenților instrumentele și mecanismele adecvate pentru a utiliza în mod eficient piața de capital și pentru a debloca potențialul pieței. Viteza de implementare a acestor schimbări este crucială, așteptările participanților la piață fiind mai mari decât oricând”, a declarat Ludwik Sobolewski, directoruol general al BVB.

Toate propunerilor de modificări vor intra în vigoare după aprobarea lor de către ASF.

Cosmina Croitoru