7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 1:14

Proprietarul firmei chineze CEFC, care vrea să cumpere Rompetrol, arestat în China

spot_img

Ye Jianming, fondatorul şi proprietarul companiei CEFC, aflată în proces de preluare a acţiunilor Rompetrol, a fost arestat preventiv în China, într-o investigaţie privind oferirea de mită unor lideri din ţări africane, potrivit presei chineze.

Arestarea lui Ye Jianming ar fi fost ordonată direct de preşedintele  Xi Jinping, au declarat surse citate de Caixin şi South China Morning Post.

Arestarea omului de afaceri intervine după reţinerea fostului ministru de Interne din Hong Kong, Patrick Ho Chi-Ping, în noiembrie 2017. Patrick Ho Chi-Ping a fost arestat în SUA, în cadrul unei investigaţii privind oferirea de mită unor oficiali guvernamentali africani prin intermediul unor instituţii americane, precizează South China Morning Post.

CEFC se află în proces de preluare a 51% din Rompetrol, de la compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), potrivit unui protocol semnat în luna aprilie 2017. Conform înţelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

În iulie 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. Grupul administrează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și rețeaua de distribuție de carburanți Rompetrol, cu stații în România, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, Franța și Spania.

T.S.