9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022 - 13:04
No menu items!

Proprietarii expropriați cer audieri la CEDO pe tema soluționării dosarelor de restituire a imobilelor naționalizate

spot_img

Proprietarii expropriați cer audieri la CEDO

Uniunea Naţională a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi din România (UNAPER) solicită audieri la CEDO privind soluţionarea dosarelor de restituire a proprietăţilor, reclamând faptul că autorităţile ar da dovadă de lipsă de interes în această privinţă.

În opinia reprezentanților UNAPER, autorităţile nu acceptă niciun fel de discuţii constructive cu asociaţiile de proprietari, pe subiectul retrocedărilor. Astfel, UNAPER acuză conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor că a invitat de pe o zi pe alta asociaţiile de proprietari, doar pentru a realiza o formalitate – consultarea proprietarilor.

„Conţinutul discuţiilor purtate ne întăreşte convingerea că guvernul nu are nici cea mai mică intenţie de a rezolva problema retrocedărilor, ci doar să adopte o lege în termenul indicat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Propunerile asociaţiilor de proprietari de modificare a proiectului de lege au fost toate respinse urmând a fi menţinute prevederile actuale. Acestea încalcă însă principii fundamentale ale Convenţiei Drepturilor Omului, având în vedere schimbările care vor apărea în timpul jocului. Se va realiza o discriminare între cei care au obţinut deja despăgubiri şi ceilalţi, care au avut neşansa de a nu li se fi soluţionat notificările până în prezent”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de UNAPER.

Asociaţiile de proprietari consideră că  prin această lege, Executivul nu intenţionează să despăgubească proprietarii, ci să-i oblige să-şi vândă drepturile „samsarilor”, aceştia urmând să fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire în natură, după ce acţiunile la Fondul Proprietatea au fost cumpărate în principal tot de aceştia.

„Proiectul de lege este denumit, probabil în mod ironic, <<măsuri pentru finalizarea procesului de restituire>>. Nu ştim la ce finalizare s-au gândit cei care au elaborat proiectul, dar ştim că miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispoziţia baronilor locali”, precizează sursa citată.

Pe 8 martie, și Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP) a afirmat că proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate este unul „nerealist, discriminatoriu şi nefuncţional”.

Sursa Zilei