3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 7:57
No menu items!

Proprietarii Cathedral Plaza: Construcția este legală. Demolarea ar aduce pagube de 70 mil. € pentru contribuabili

spot_img

Cathedral Plaza 3

Milllenium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, a transmis public că își dorește o înțelegere amiabilă cu Arhiepiscopia Romano-Catolică (ARCB) și cu autoritățile, în condițiile în care clădirea a fost construită legal și nu amenință integritatea clădirilor învecinate.

Societatea care deține Cathedral Plaza a precizat că această clădire îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și siguranță în construcții, iar autorizația de construcție a fost emisă legal de Primaria Sectorului 1.

”Decizia de anulare a autorizației, la zece zile după ce a avut loc recepția clădirii, s-a luat pe motive de necompetență a emitentului. Instanța a afirmat că autorizația trebuia emisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti și nu de Primăria Sectorului 1, deși Consiliul General  a recunoscut că nu a emis niciodată autorizații de construcție și nici nu are în structură personal calificat în acest sens. Millennium Building Development consideră că pentru neclaritatea legată de autoritatea competentă în emiterea autorizației de construcție nu poate fi făcut responsabil investitorul”, se arată într-un comunicat de presă.

Societatea afirmă că demolarea ar aduce bucureștenilor daune directe de peste 70 milioane de euro, reprezentând atât costurile operațiunii, cât și daunele pe care Primăria Municipiului București va trebui să le platească proprietarului.

”Millennium Building Development subliniază că avem de-a face cu un conflict de vecinatate generat de schimbarea poziției ARCB pe fondul, se pare, al unor neînțelegeri cu vechii proprietari ai Millennium Building Development, neînțelegeri pe care noii proprietari doresc să le soluționeze”, a mai afirmat compania.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

La începutul lunii octombrie, primarul Sorin Oprescu a fost somat de executorii judecătorești să emită decizia de desfiinţare a construcţiei. Oprescu a declarat că instanţa nu a precizat cine trebuie să suporte costurile demolării Cathedral Plaza, care se ridică la 17-18 milioane de euro, iar clădirea nu va fi demolată până la sfârşitul anului, pentru că banii nu sunt cuprinşi în buget.

Vlad Bârleanu