17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 16:34
No menu items!

Promisiuni ascunse în programul de guvernare al PNL? Ce domenii economice ar putea fi afectate fiscal

spot_img

Una dintre promisiunile electorale ale PNL, menționată în programul de guvernare pentru perioada 2021-2024, se referă la fiscalitate, respectiv la menținerea taxelor la nivel actual, fără introducerea altora noi. Cu toate acestea, se pare că există câteva chichițe care conduc spre ideea că anumite domenii economice beneficiare de facilități fiscale vor fi afectate.

Jurnaliștii de la economica.net au analizat această situație, adresând o kîntrebare șți Ministerului Finanțelor, fără să primească un răspuns.

Partidul de guvernământ promite că va “elimina distorsiunile ce permit minimizarea poverii fiscale”.  Formularea lasă loc multor interpretări, însă cea mai străvezie rămâne eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru anumite categorii de salariați, una menționată de mai multe ori de premierul Orban, scrie sursa citată.

Iată ce spune programul de guvernare PNL. “România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, PNL nu va majora sau introduce noi impozite și taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, prin: I) eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem.

Trecând peste faptul că “echitate în sistem” este mai degrabă o formulare mai degrabă socialistă, ECONOMICA.NET a cerut ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, să explice existența acestui rând în programul de guvernare, chiar în partea de fiscalitate, peste care este responsabilul delegat de partid.

Ministrul nu a dorit să comenteze. Așadar, ECONOMICA.NET a încercat identificarea “distorsiunilor” din Codul fiscal actual, la care PNL s-ar fi putut referi.

Cea mai probabilă țintă a acestei formulări ar fi veniturile lucrătorilor din IT. Pentru că premierul Ludovic Orban s-a exprimat de mai multe ori împotriva exceptării lor de la plata impozitului pe venit. 

Redăm doar una dintre declarațiile pe această temă. “Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal”, a spus premierul.

A doua “distorsiune” majoră ar fi în dreptul angajaților din construcții, care, de asemenea, nu plătesc impozit pe venit.

A treia excepție de la plata impozitului pe venit din Codul fiscal ar fi în munca sezonieră din restaurante și baruri.

Cota de impozit pe venit este acum de 10% și se aplică asupra tuturor veniturilor persoanelor fizice, afară de categoriile menționate, plus cercetătorii și lucrătorii cu handicap sever.

Distorsiuni fiscale între persoanele juridice

Distorsiunile din actualul sistem fiscal nu se opresc la veniturile persoanelor fizice, sunt o serie și la persoanele juridice.

De exemplu, cota de impozit pe profit în România este de 16%. Dar sunt unele excepții.

Una ar fi impozitul specific din turism, care există prin derogare de la regulile privind impozitul pe profit pe care îl plătesc celelalte firme. Hotelurile, restaurantele, barurile, campingurile și altele de acest gen plătesc un impozit funcție de mărime, număr de clienți și rangul localității. Este un impozit complicat de calculat, dar funcționează per total ca o facilitate fiscală. 

Acesta se întrepătrunde în diferite cazuri cu o altă facilitate fiscală și o excepție de la regula impozitului pe profit din întreaga economie – regimul special pentru contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor și cazinourilor.

“Contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, și în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activitățile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective, sunt obligați la plata impozitului în cotă de 5% aplicat acestor venituri înregistrate”, scrie în Codul fiscal.

Microîntreprinderile au de asemenea statut special și plătesc impozit de 1% din venituri dacă au unul sau mai mulți salariați.

Microîntreprinderile fără salariați plătesc 3% din venit.