4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:14
No menu items!

Proiectul privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi discutat miercuri în ședința de guvern

spot_img

 Proiectul privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi discutat miercuri în ședința de guvern

Premierul Victor Ponta a informat marţi, după o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că proiectul ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea unei structuri care să includă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va fi prezentat miercuri în şedinţa de Guvern, urmând să fie adoptat de viitorul Executiv.

“România trebuie să ţină pasul cu schimbările la nivel european, să-şi adapteze instituţiile, să le facă mai flexibile, dar în acelaşi timp mai eficiente în supravegherea structurilor şi a pieţelor financiare nebancare. (…) Am discutat de mai mult timp, astăzi suntem în faza unui proiect final, pe care mâine îl vom prezenta şi în şedinţa de Guvern, fără a-l adopta mâine. Rămâne în dezbatere şi spre cunoaşterea public”, a menționat primul ministru.

Victor Ponta a explicat că prin noua Autoritate de Supraveghere Financiară vizează necesitatea de adaptabilitate la tendinţele europene, iar între avantaje se numără “mai puţine funcţii de conducere, mai puţină birocraţie”, adăugând că noua autoritate trebuie să aibă legitimitate şi să rămână într-o relaţie directă cu Parlamentul, cu Banca Centrală Europeană.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede ca noua autoritate să urmeze traiectoria instituţională şi legislativă europeană şi care se bazează pe elemente ale celei mai recente experienţe juridice şi instituţionale din câteva state membre (Bulgaria, Cehia, Polonia etc.), precum şi pe cele mai bune practici europene.   C.I.