5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:56
No menu items!

Proiectul de rezoluție palestinian la ONU are sprijin european

spot_img

Palestina-ONU

Proiectul de rezoluţie al palestinienilor pentru recunoaşterea indirectă la ONU a statalităţii lor a primit promisiuni de susţinere din partea mai multor ţări europene, astfel fiind  practic asigurată majoritatea necesară pentru a fi adoptat.

În aceste condiții, se așteaptă ca proiectul de rezoluţie, ce propune schimbarea statutului de observator de la “entitate” la “stat nemembru”, să fie adoptat, joi, în Adunarea Generală a celor 193 de state membre, în pofida votului negativ al SUA, Israel și a altor câteva țări.

Votul este programat să înceapă în jurul orei 20.00 GMT.

“Un sprijin puternic din Europa va arăta Israelului şi SUA că ANP este considerată pe scară largă drept legitimă şi ar putea descuraja Israelul să încerce să îi falimenteze pe palestinieni pentru ceva care este, în fapt, symbolic”, a precizat un diplomat occidental.

Niciuna dintre țările europene nu au anunţat că va vota împotrivă, însă, Cehia, Olanda, Estonia și Lituania s-ar putea abține de la vot, potrivit unor diplomați. Germania a anunțat joi că se va abţine de la vot.

Printre statele europene indecise se află nouă membri UE – Belgia, Bulgaria, Italia, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Suedia şi Ungaria.  C.I.