7 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 19:40

Proiecte de transformare a staţiilor de metrou din Paris

Metro Makeovers for the Abandoned Stations of Paris

Fantomele metroului Parizian ar putea fi trezite la viaţă, în curând, dacă cetăţenii capitalei Franţei o vor vota, în luna martie, pe candidata la primărie, Nathalie Koziuscot-Morizet, ca prima femeie primar a Parisului. Ea a lansat un proiect care să readucă la viaţă staţiile abandonate ale metroului din Oraşul Luminilor.

Există mai multe propuneri pentru aceste staţii, printre care o piscină, un teatru (acustica ar putea fi magnifică), un restaurant, o galerie de artă sau chiar un club de noapte.

Metro Parizian 2

Arhitecţii ce au participat la proiect, Manal Rachdi şi Nicolas Laisné au şi alte idei pe lângă cele menţionate, însă acestea sunt printre cele mai apreciate până acum.

În timp ce unele staţii fantomă au fost închise din cauza lipsei de pasageri, altele nu au văzut niciodată vreun picior de călător parizian pe peroanele lor, deoarece gurile de ieşire nu au fost niciodată construite.

Una din staţii, Arsenal, a fost construităîn 1906, însă a fost închisă în 1939, fiind acum folosită de operatorul de transport în comun din Paris pentru a testa echipamentele noi.

De-a lungul anilor, alte staţii au fost închiriate de case de producţie de filme pentru a le folosi ca fundal pentru spoturi şi filme – de exemplu staţia St. Martin, care a fost închisă după eliberarea Parisului pentru că era mult prea apropiată de staţia vecină, a fost închiriată de Ridley Scott, în 2012, pentru a filma scene pentru filmul său „Prometheus”.

În total sunt opt astfel de staţii în Paris, iar candidata la primăria Parisului mai are în plan și transformarea inelului feroviar, care a fost abandonat în 1934.

G.T.