15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:13
No menu items!

Proiect-pilot: Lucrări de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, corectate digital. Cei implicați în acest proces vor primi bani în plus

spot_img

Elevii din șase judete, respectiv Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare, ar urma să aibă lucrările scrise corectate digitalizat la Evaluarea Națională și BAC 2023, potrivit unui ordin al Ministerului Educației publicat miercuri, în Monitorul Oficial.

Pentru evaluarea lucrărilor scrise din cadrul pilotării evaluării digitalizate pot fi numiți profesori evaluatori și din municipiul București.

Prin acest ordin a fost aprobată plata cadrelor didactice, asistenți cu atribuții privind scanarea lucrărilor scrise din centrele de examen și a profesorilor evaluatori din cadrul comisiilor din centrele zonale de evaluare/centrele regionale/județene de soluționare a contestațiilor organizate în cele 6 județe menționate anterior, precum și din municipiul București, după cum urmează:

-cadrele didactice, asistenți în centrul de examen cu atribuții privind scanarea lucrărilor scrise: 160 lei/zi;

-profesor evaluator în format digital din cadrul evaluării naționale: 15 lei/lucrare corectată;

-profesor evaluator în format digital din cadrul examenului național de bacalaureat — 2023: 19 lei/lucrare corectată.

Modalitatea de organizare și desfășurare a evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cele șase județe se stabilește prin proceduri elaborate de Ministerul Educației în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acestui ordin.

Calendarul examenelor naționale, deocamdată nemodificat

Aproximativ 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susțină Bacalaureatul.

Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali.

Conform calendarului actual, în 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie.

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română, iar înscrierea la Evaluarea Națională era programată să înceapă de marți, 6 iunie.

                                                                                                                  Adina Silav