10.1 C
București
duminică, 3 decembrie 2023 - 7:10
No menu items!

Proiect pentru grațierea unor pedepse, de care poate beneficia și Adrian Năstase

spot_img

detinuti

Un proiect de lege privind grațierea anumitor pedepse cu închisoarea, de care ar putea beneficia și Adrian Năstase a fost depus în Parlament de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

Potrivit propunerii legislative, înaintate Camerei Deputaților, pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, iar infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate.

Proiectul de lege se numește „Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse”, prevede, pe de altă parte, şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare.

În plus, proiectul prevede graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 şi 8 ani inclusiv, graţierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 şi 10 ani inclusiv.

De la aceste graţieri şi amnistieri sunt excluşi cei recidivişti prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă.

Infracţiunile contra siguranţei statului, de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu sunt prevăzute de acest proiect legislativ.