4.8 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 11:36
No menu items!

Proiect OUG: salariile bugetarilor s-ar menţine în 2013 la nivelul din decembrie 2012

spot_img

Proiect OUG: salariile bugetarilor s-ar menţine în 2013 la nivelul din decembrie 2012

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă demarat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice , salariile bugetarilor s-ar putea menţine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, pe întreg parcursului anului 2013.

Salariile bugetarilor au fost majorate, de la 1 decembrie, prin Ordonanţa de Urgenţă 19/2012 a Guvernului Ponta, cu 7,4% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmând să intre în plată în luna ianuarie 2013.

În 2013, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normative.

Totodată se menţin în plată la nivelul acordat pentru decembrie 2012 remuneraţiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, drepturile privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, indemnizaţiile privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, precum şi indemnizaţia pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România şi cuantumul indemnizaţiei preşedintelui Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice.

În cadrul şedinţei de guvern desfășurată astăzi, Victor Ponta le-a spus miniştrilor: “Vă spun de pe acum că nu creşte niciun buget la cheltuieli de personal, mai puţin, sigur, dacă este vorba de sănătate, situaţii speciale sau ceea ce avem de plătit la educaţie. La celelalte instituţii, începând cu structurile centrale, Parlament, Preşedinţie, Curţi Constituţionale, de Conturi, nu. Ne ţinem de cuvânt şi dăm mărirea salariilor sau, mai bine zis, reîntregirea salariilor, dar nu începem să dăm drumul la toate barierele pungii că o să rămânem cu ea goală pe la jumătatea anului”.

Luni, Ponta a mai declarat că, prin proiectul de buget pentru anul viitor, Parlamentul va avea acelaşi buget ca în acest an chiar dacă numărul de parlamentari a crescut în urma alegerilor de la 470 la 580 persoane, iar Preşedinţia va avea, ca şi Guvernul, un buget mai mic pentru cheltuieli de protocol.

C.I.