18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 2:11
No menu items!

Proiect în Parlament: Mai puțin secretari de stat și plafonarea numărului demnitarilor

spot_img

Deputaţii REPER au depus în Parlament un proiect de lege pentru reformarea aparatului administrativ al statului prin scăderea numărului de secretari de stat, plafonarea numărului de demnitari şi angajarea pe bază de competenţe şi experienţe profesionale.

Propunerea legislativă a fost depusă, în contextul dezbaterilor pentru formarea unui nou Guvern în doar câteva săptămâni, anunță formațiunea politică într-un comunicat de presă.

„Este primul pas dintr-o reformă absolut necesară atât pentru limitarea cheltuielilor cu aparatul politizat al statului, cât şi printr-o redare a unor argumente profesionale necesare în ceea ce priveşte numirile politice. Am asistat în ultimii ani la o creştere nejustificată a numărului de secretari de stat şi subsecretari de stat din cauza nevoilor partidelor de la putere de a răsplăti cu sinecuri unii membri de partid. Am ajuns să avem un aparat supradimensionat şi deprofesionalizat în care politruci de partid fără nici o calificare să primească în administrare domenii importante din perspectivă economică sau socială doar pentru că sunt membri de partid loiali conducerii centrale. Proiectul nostru limitează şi creează criteriile corecte pentru aceste numiri. Sperăm că majoritatea guvernamentală să îşi respecte o parte din promisiunile politice şi să realizeze pericolul situaţiei în care ne găsim şi să forţeze votul în regim de urgenţă pe acest proiect, astfel încât el să devină obligatoriu chiar pentru următorul Guvern” a transmis Andrei Lupu, co-lider al grupului parlamentar REPER.

Propunerea legislativă vizează limitarea numărului de secretari de stat la 4 per minister (faţă de 7 sau 8, cum se întâmplă astăzi în cazul multor ministere).

Măsură ar duce la un maxim de 76 de secretari de stat în ministere, plecând de la prezumţia că ministerele cu mai puţin de 4 secretari de stat şi-ar păstra organigrama, mai indică sursa citată.

Cu privire la competenţele secretarilor şi subsecretarilor de stat, propunerea este ca aceştia să aibă obligaţia de a face dovada unor studii superioare de specialitate precum şi a experienţei şi competenţei lor în domenii care prezintă relevanţă pentru îndeplinirea atribuţiilor stabilite.

Sursa menţionată mai spune că propunerea legislativă vizează şi limitarea numărului de subsecretari de stat la maximum 3 pentru fiecare minister şi diminuarea cu 33% a numărului de posturi din cadrul cabinetelor demnitarilor. Cei vizaţi sunt: prim-ministrul, viceprim-miniştii, miniştrii, secretarul general al Guvernului şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, secretarul general adjunct al Guvernului, secretarii de stat şi asimilaţii acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, conducătorii de organe de specialitate ale administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat, primarul general al Municipiului Bucureşti, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti şi prefecţii.

                                                                                                                    Adina Silav